Printre multele lucruri de care trebuie să avem grijă, mai ales dacă suntem șoferi cu acte în regulă, este obligativitatea poliței RCA valabile. Codul Rutier este cât se poate de clar în această speță, iar cei prinși nu sunt scutiți, ba mai mult legislația prevede sancțiuni drastice, odată prin amenzi, care sunt destul de mari, dar și prin puncte de amendă și chiar suspendarea permisului.
După cum bine știți, și redacția playtech.ro a tot scris în ultima perioadă, anul 2022 a adus și majorarea polițelor RCA. Efectul a venit ca urmare a falimentării unuia dintre cei mai mari jucători de pe această piață, City Insurance. Restul asiguratorilor rămași pe piață, ca urmare a golului creat, au decis majorări substanțiale la toate ofertele de polițe, fie pe 6, sau pe 12 luni.
De exemplu, în cazul în care dețineți o mașină cu o capacitate cilindrică între 1.801 și 2.000, și aveți 40 de ani, în acest an veți plăti aproximativ 2.500 de lei pentru o poliță RCA. Deși extrem de scumpe, după cum afirmă și analiștii din piață, asta nu exclude prezența obligatorie a unei polițe RCA valabile.
Ca în fiecare an, Codul Rutier a fost modificat și pentru anul în care ne aflăm. La finele lunii decembrie 2021, guvernul emitea cadrul legislativ de modificare al Codului Rutier. Unul din punctele nelipsite din Cod este obligativitatea ca toți participanții la trafic să încheie cu unul din asiguratori o poliță RCA valabilă, fie pentru 6 luni, fie pentru 12 luni.
Indiferent de perioada pentru care se încheie această poliță de asigurare, toți participanții la trafic, fie persoane fizice, fie transportatori autorizați de persoane sau marfă, sunt obligați să aibe asupra lor asigurarea RCA,în original, sau copie. Lipsa acesteia la un control în trafic, duce la penalități destul de mari, prevăzute de altfel în Codul Rutier.
„Vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animala, care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație”, scrie, mai exact, în Codul rutier.
În cazul în care polița RCA nu este prezentată, sau perioada de valabilitate a acesteia a expirat, posesorul acesteia va suporta rigorile legii. Mai exact, va fi obligat să plătească o amendă de până la 2.000 de lei, în conformitate cu reglementările referitoare la punctul de amendă, dar și retragerea certificatului de înmatriculare, și chiar a plăcuțelor de înmatriculare, ulterior agenții de la Rutieră eliberând o dovadă înlocuitoare în care se specifică clar, conform legii, că respectivul șofer nu mai are drept de circulație pe drumurile publice.
Un alt punct important din Codul Rutier spune că în termen de 30 de zile, asiguratul prins va trebui să facă dovada încheierii unei polițe RCA valabile, altfel se va trece la radierea vehiculului din Registrul Auto. Pentru a evita astfel de situații, cel mai bine este să vă verificați valabilittea poliței RCA prin intermediul site-ului Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.