Noile tarife plafonate la polițele RCA. Cât vor plăti persoanele fizice în 2022

Noile tarife plafonate la polițele RCA. Cât vor plăti persoanele fizice în 2022
Cat vor plati persoanele fizice

Câți bani vor fi nevoiți să plătească șoferii pentru polițele RCA, după ce tarifele au fost plafonate? Persoanele fizice vor da bani în funcție de vârstă și capacitatea cilindrică a mașinii. Așadar, vor fi diferențe mari de prețuri între șoferii neexperimentați și cei cu ani mulți în spate de șofat. Proiectul de Hotărâre care stabilește tarifele de primă aplicabile de către societățile de asigurare au fost publicate vineri de Ministerul Finanțelor Publice.

Câți bani vor plăti șoferii pe RCA

Ministerul a ținut să precizeze că depășirea acestor tarife este contravenție. 

„(…) o soluţie pentru remedierea stării de fapt o poate constitui limitarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA”. 

„Întrucât există diferenţe între puterea de cumpărare a persoanelor fizice şi cea a persoanelor juridice, impactul pe care celelalte creşteri de preţ înregistrate la nivelul economiei naţionale îl au asupra bugetului persoanelor fizice

cât faptul că frecvenţa daunei înregistrată pe categoria de risc a persoanelor fizice este considerabil mai scăzută decât cea înregistrată pentru persoanele juridice, este justificată o diferenţiere a modului de calcul al tarifului maximal”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Tabelul de prețuri

Astfel, pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal este justificată prin plafonarea tarifului publicat de către ASF. Pentru persoanele juridice, limitarea tarifului folosit la încheierea contractelor RCA prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referință publicat de ASF înmulțit cu factorul N.

„Această soluţie temporară vine în sprijinul tuturor categoriilor de asiguraţi, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări şi poate contribui la o mai bună funcţionare a acesteia până la momentul la care portofoliul de asiguraţi ai Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA este absorbit în piaţă”, se menţionează în documentul citat.

Iată prețurile: