Sufocați deja de facturi uriașe, românii mai încasează o lovitură. Începând din aprilie, furnizorii de gaze pretind prețuri de cinci ori mai mari. În timp ce oamenii sunt de-a dreptul disperați de prețurile amețitoare, Guvernul încă strânge propuneri în vederea găsirii unei soluții. Cât vor plăti românii la gaze după ce va expira actuala schemă de reduceri in energie? Află în continuare.
Românii au parte de un alt duș rece, după ce furnizorii de gaze au anunțat prețuri de până la cinci ori mai mari începând cu 1 aprilie, când expiră actuala schemă de reduceri. Astfel, românii trebuie să se pregătească să înfrunte prețuri mai mari, ba chiar amețitoare.
În timp ce poporul este pur și simplu disperat de scumpirile în masă, Guvernul României încă strânge semnături pentru a găsi o soluție. Marți, liderii coaliției s-au reunit într-o ședință, însă fără a ajunge la un consens.
Prima soluție adusă în discuție a fost reducerea cotei de TVA la electricitate şi gaze de la 19% în prezent la 5%, precum și eliminarea certificatelor verzi din facturi.
„Interesul e pentru binele consumatorilor, reducerea TVA afectează veniturile la bugetul de stat. Certificatele verzi, deja energia regenerabilă se autosusţine prin preţul energiei. În situaţii excepţionale e nevoie de măsuri excepţionale“, a declarat Silvia Vlăsceanu, Asociația Producătorilor de Energie Electrică.
Citește și: Facturile la gaze, mai scumpe cu 80%? Anunțul de azi care a îngrozit românii
După 1 aprilie, când expiră actualele măsuri, o factură la electricitate, în cazul unui consum de 100 kwh, ar fi de 138 de lei. Cu măsurile propuse de coaliție, factura ar scădea la 114 lei, conform calculelor e-nergia.ro.
Guvernul a anunțat că va continua discuțiile în vederea găsirii unei soluții pentru perioada de după 1 aprilie, după consultări cu sindicate şi patronate. Totuși, liderii coaliției par să nu ajungă la un consens prea curând.
Clienții primesc între timp oferte la costuri exorbitante la gaze. De exemplu, un consumator din Brașov a primit, pentru perioada începând cu 15 aprilie, o ofertă cu un tarif la gaze de 0,69 lei pe kwh, ceea ce înseamnă prețuri de cinci ori mai mari comparativ cu anul trecut.
O analiză a Asociaţiei pentru Energie Inteligentă, care arată clar cum au evoluat preţurile medii la gazele naturale pentru populaţie, relevă că scumpirile sunt uriașe.