În ultimele zile s-a discutat aprins despre majorarea pensiilor. În acest sens Ministerul Muncii a fost delegat să negocieze cu Comisia Europeană, conform unor surse guvernamentale. Aceleași surse spun că CE a fost de acord, dar numai cu majorarea pensiilor mici. Marius Budăi, cel care a negociat direct cu CE, spune că se va putea face majorarea, dar excluzând pensiile pe bază de contributivitate, și nu așa cum era proiectul inițial.
La finalul anului trecut, guvernul Ciucă aproba majorarea pensiilor minime cu 25%, printr-un act normativ. Odată cu majorarea, punctul de pensie creștea de la 1.442 lei, cât era în 2021, la 1.586 lei. Efectele actului normativ se vedeau de la 1 ianuarie 2022. Ulterior, după un calcul procentual din PIB, Marius Budăi spuiea că cei 9% asumați în PNRR nu erau suficienți pentru a menține procesul de majorare al pensiilor.
Ca urmare, ministrul Budăi, la întâlnirea cu premierul și președintele Iohannis, propunea un proiect de renegocieri cu Comisia Europeană pentru a modifica procentul din PNRR. În proiect erau incluse atât pensiile mici, dar și pensiile pe bază de contributivitate.
Surse guvernamentale spuneau că președintele era de acord cu renegociera procentului de 9% din PIB asumat în PNRR. Aceeași decizie o lua și Nicolae Ciucă. Ca urmare Marius Budăi a fost delegat să discute și renegocieze cu CE această modificare.
Informațiile pe surse spun că Marius Budăi a reușit să convingă Comisia Europeană și să accepte modificările, cu o singură excepție. Se pare că majorarea a fost aprobată doar în cazul pensiilor mici, nu și a pensiilor pe bază de contributivitate. În acest context, Marius Budăi a avut o victoriei la negocierile cu Comisia Euopeană, conform surselor.
Odată cu introducerea planurilor de redresare, la nivel european, România intra și ea în această listă. PNRR-ul românesc, pe lângă ajutorul acordat de CE, venea și cu multe puncte de reformă obligatorii. Printre acestea, și sistemul de pensii, cu tot ce implică acesta.
În urma negocierilor, guvernul condus de Florin Cîțu își asuma procentual, 9,4% din PIB alocat pentru pensii. Acest procent era stabilit de fostul ministru Cristian Ghinea și echipa sa ministerială. Odată cu accentuarea crizei, reprezentanții PSD, după venirea în coaliție, au constatat că acest procent era asumat arbitrar, și nu pe baze reale de calcul.
Ulterior, discuțiile din cadrul coaliției, axate pe acest aspect, au devenit tensionate, fostul premier Cîțu nefiind de acord cu această propunere. Se pare că, în cele din urmă, PSD a reușit să modifice reglementările incluse în PNRR, iar pensiile, cele mici, să fie majorate din acest an.