13 feb. 2022 | 19:14

Via Valahia, traseul de drumeţie din România pe care toți trebuie să îl viziteze în 2022

Utile
Via Valahia, traseul de drumeţie din România pe care toți trebuie să îl viziteze în 2022
Ce trebuie să stii despre Via Valahia

Via Valahia este traseul de drumeție din România pe care toți ar trebui să îl viziteze anul acesta. Traseul Via Valahia este deschis din 23 ianuarie și va avea circa 150 de kilometri marcați până în anul 2024. Traseul de drumeție trece prin zeci de locuri impresionante, prin povești și peisaje.

Via Valahia, un traseu de drumeţie de vis din România

Proiectul traseului de drumeție Via Valahia, întins pe 150 de km, a fost demarat în 2021 de Asociația Montana Vidraru.

Traseul pornește din comuna argeșeană Corbi, mergând către Nucșoara, apoi coborând spre Brădet, apoi ajunge la Corbeni. Din Corbeni se merge spre Arefu, apoi spre Sălătrucu, iar după ce urcă pe Muntele Poiana Spinului, se va coborî în Ţara Loviştei, ajungând până la Olt, la Racoviţa-Perişani.

Via Valahia pornește din comuna Corbi spre Slănic,  Bughea, Albeştii de Muscel, ca să ajungă la Câmpulung Muscel. Via Valahia se îndreaptă apoi spre Nămăieşti şi Mateiaş, coborându-se pe Valea Dâmboviţei la Cetăţeni, ca în final să se ajungă la Târgovişte.

„Va fi un traseu de drumeţie ce va oferi şi multe informaţii despre comunităţile locale, ce nu sunt puse suficient în valoare, de la istorie şi preparate culinare. Vom încerca să aducem în prim-plan şi porturile tradiţionale din zonele prin care va trece această rută“, a precizat pentru „Weekend Adevărul“ Mihai Răvescu, preşedintele Asociaţiei Montane Vidraru.

„Toate localităţile unite de traseul Via Valahia spun istorii ale acestui popor: Curtea de Argeş, Câmpulung Muscel şi Târgovişte – primele capitale ale Ţării Româneşti –, Corbi – neamul Corvineştilor –, Nucşoara – rezistenţa anticomunistă din munţi –, Brădet – replica Mănăstirii Cozia şi aspretele –, Corbeni – sat unicat prin arhitectura sa, refăcut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial –, Arefu – Cetatea Poienari şi poate un posibil loc al Bătăliei de la Posada –, Sălătrucu-Poiana Spinului – luptele din Primul Război Mondial –, Perişani- Racoviţa – o posibilă locaţie a Bătăliei de la Posada, castre romane şi cruci malteze –, Nămăieşti şi Cetăţeni (Cetăţuia) – biserici rupestre, împreună cu Mănăstirea Corbii de Piatră”, a mai adaugat acesta.

Locuri de cazare și prețuri

Locurile de cazare pe traseul Via Valahia sunt numeroase, iar prețurile pensiunilor aflate pe această rută pornesc de la 80-100 de lei pe noapte.

„În ceea ce priveşte comuna Corbi, vor fi oferite detalii despre Focul lui Sumedru, răvăşitul oilor, Stonebird – cel mai mare festival rock din mediul rural din România –, Rapsodia Păstorească, precum şi despre meşterii populari şi furnizorii de produse locale din zonă.

Din Via Valahia, comunităţile locale pot dezvolta alte trasee turistice pentru a pune în valoare alte elemente de patrimoniu aflate în localităţile de pe ruta acestui traseu“, a spus și Anca Baciu, primarul comunei Corbi şi unul dintre susţinătorii proiectului Via Valahia, potrivit sursei citate.

De menționat este că comuna Corbi mai este renumită şi pentru produsele locale: ţuica și brânzeturile fiind printre preferatele turiştilor.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
E obligatoriu de la 1 ianuarie în toată România. Legea impusă Uniunea Europeană
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
Ce zile libere au românii în ianuarie 2025. Se anunță 5 sărbători legale care cad în timpul săptămânii
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro