Ce soluție au găsit autoritățile pentru ieftinirea energiei? Românii vor cât mai repede ca această situație să se schimbe. Iată anunțul important oferit recent de oficiali! De asemenea, cel din urmă a acuzat din nou comportametul acestora pentru cumpărarea energiei din piața spot care e mult mai scumpă . Șeful Hidroelectrica are o idee care a putea rezolva multe din problemele cetățenilor, dar îi implică mult mai mult pe furnizori.
Bogdan Badea a spus încă o dată că prețurile mari la consumatorii fideli sunt generate și de comportamentul furnizorilor mari. Directorul Hidroelectrica acuză furnizorii care nu cumpără energie ieftină din timp care este scoasă la vânzare de producători.
Aceștia trebuie să fie obligați să cumpere o parte din consumul clienților lor din piețele la termen, dacă se dorește revenirea la facturi normale. Furnizorii au decis de o perioadă să achiziționeze energia din piața spot – piața pentru ziua următoare.
„Cred că trebuie să plecăm de la cifre. Cifrele, astăzi, arată că mare parte dintre producători au vândut energia pentru anul acesta, pentru anul trecut, cu un an, cu doi înainte, la niște prețuri foarte mici față de ceea ce vedeți dvs. în piață acum.
Vă dau exemplul Hidroelectrica: anul trecut am vândut 12,6 TWh la un preț mediu de 268 de lei/MWh. Consumul populației României pe anul trecut a fost, pe baza datelor ANRE până în noiembrie, undeva la 13 TWh. Cu alte cuvinte, dacă acea energie era cumpărată din timp de marii furnizori, discuția de astăzi nu trebuia să aibă loc”, spune specialistul.
De asemenea, șeful Hidorelectrica susține că a semnalat acest fenomen și în anul 2017, moment în care în prim-plan era aceeași problemă, doar că variațiile de preț nu erau la nivelul la care sunt acum. De asemenea, cel din urmă a detaliat că Hidroelectrica a avut un preț mediu de vânzare de anul trecut pe toate piețele. Mai exact, e vorba despre 333 de lei/MWh.
„Influența prețului și cuplarea piețelor se întâmplă în piața pentru ziua următoare, care este cea mai volatilă piață și acest fenomen l-am semnalat încă din 2017, pentru că discuția era aceeași, doar că acele variații de preț nu erau la nivelul la care sunt în această perioadă, ca urmare a contextului european în care ne aflăm”, a spus Badea.