Joi, 10 februarie, creștinătatea ortodoxă sărbătorește un făcător de minuni și apărător de boli, în special de ciumă. Acesta a trăit în secolul al doilea după Hristos, fiind Episcop al Magneziei, în Asia Mică. Cine a fost Sfântul Mucenic Haralambie și ce obiceiuri și tradiții se respectă în această zi, afli în rândurile de mai jos ale acestui articol.
Pe data de 10 februarie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Haralambie, făcător de minuni și apărător de boli, care a trăit între anii 89-202, era noastră. Acesta s-a născut în Magnesia (Turcia, în vremea împăratului Septimiu Sever) și este cunoscut drept cel mai bătrân mucenic sărbătorit de creștini.
Întrucât refuza să se închine la idoli, Sfântul Mucenic Haralambie a fost persecutat de guvernatorul din vremea aceea și, crezând că la vârsta sa înaintată (peste 100 de ani) nu va rezista chinurilor, tiranul Lucian spera că așa îl poate convinge să renunțe la credința sa în Iisus Hristos și să se lepede de El.
Chiar dacă a fost jupuit de viu, Sfântul Haralambie a îndurat chinurile groaznice și nu a cedat, fiind ulterior condamnat la tăierea capului cu sabia.
Înainte de a muri, acesta a rostit o rugăciune, iar cerurile s-au deschis, sfântul văzându-l astfel pe Hristos și pe îngerii Săi. Tot atunci, se spune că acesta i-ar fi cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul în care vor rămâne moaștele sale, astfel încât locuitorii de acolo să nu sufere vreodată de boli și de foame.
Citește și: Calendar ortodox februarie 2022. Ce sărbătoare majoră va fi în curând
Dumnezeu i-ar fi promis că-i va îndeplini dorința dinainte de moarte, ridicându-se la cer împreună cu sufletul martirului Haralambie, care s-a stins din viață înainte de a fi executat.
Moaștele lui au fost luate chiar de fiica sa, Galina, care a crezut, la rândul ei, în Hristos. Capul Sfântului Haralambie este păstrat chiar și astăzi la Manastrirea „Sfântul Ștefan“ din Meteora.
De altfel, moaștele a treizeci de sfinți, printre care și ale Sfântului Haralambie, se află în biserica Mănăstirii Miclauseni, din Iași.
Ce obiceiuri se respectă în această zi