Calendar ortodox februarie 2022. Ce sărbătoare majoră va fi în curând

Calendar ortodox februarie 2022. Ce sărbătoare majoră va fi în curând

Luna februarie, denumită în limbajul popular și luna Făurar, are după cum bine știți 28 de zile, cu 11 ore ziua și 13 ore noaptea. În această lună, credincioșii au suficiente motive de bucurie, cea mai importantă sărbătoare având loc chiar în primele zile, când se dă dezlegare la pește. Află în rândurile de mai jos ce sărbătoare majoră îi așteaptă pe credincioși, dar și tradițiile și obiceiurile legate de ea.

Calendar ortodox februarie 2022

Luna februarie are particularitatea de a fi mai scurtă comparativ cu celelalte luni ani anului, fiind o lună în care este celebrată iubirea și nu numai. În vreme ce persoanele mai puțin religioase așteaptă venirea lui februarie pentru Valentine’s Day (Ziua Îndrăgostiților – n.r.), creștinii serbează Dragobetele, pe 24 februarie. Totuși, până la Dragobete, calendarul indică multe alte sărbători, unele de o importanță mai mare ca altele.

De departe cea mai importantă sărbătoare a lunii februarie este Întâmpinarea Domnului, celebrată chiar la începutul lunii, pe data de 2 februarie, care pică într-o zi de miercuri și se dă dezlegare la pește. Acest eveniment are o importanță aparte pentru întreaga creștinătate, întrucât este marcat simbolic momentul închinării Pruncului Sfânt în fața Lui Dumnezeu.

În vreme ce credincioșii respectă Întâmpinarea Domnului, în popor se ține Streneia sau Ziua Ursului. Se zice că acum e cumpăna dintre anotimpul rece și cel cald, făcându-se predicții calendaristice. Strămoșii noștri obișnuiau să pună schimbarea vremii pe seama felului în care se comportă ursul, zis și Ăl Mare ori Martin.

Citește și: Tradiții și superstiții de 1 martie și de „babe“! Ce nu trebuie să faci până pe 9 martie ca să ai noroc tot anul

Ce sărbătoare majoră va fi în curând

Tot în luna februarie sunt și Moșii de iarnă (Sâmbăta Morților), ziua în care creștinii merg la biserică și fac pomeniri pentru cei plecați dintre noi.

Potrivit tradiției, în dimineața Moșilor de iarnă, creștinii trebuie să meargă la biserică cu colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite. Pe lângă cele menționate, credincioșii pot oferi vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei răposate.

La sfârșitul lunii se lasă sec de carne, întrucât creștinii ortodocși se pregătesc să intre în Postul Paștelui.

Cele mai importante sărbători ale lunii februarie:

  • 2 februarie 2022 – Întâmpinarea Domnului;
  • 26 februarie 2022 – Moșii de iarnă.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI