Măcar odată, poate chiar întâmplător, am auzit de mitul orașului scufundat, Atlantida. Se pare că o companie japoenză vrea să consturiască un imens oraș subacvatic. „Ocean Spiral City” este un proiect avangardist japonez. Se vrea a fi un oraș subacvatic ecologic, care ar putea găzdui 5.000 de locuitori. Creatorii spun că locuitorii și-ar putea genera energia direct de pe fundul mării.
Denumit „Ocean Spiral City”, acesta este ideea companiei inovatoare Shimizu Corporation din Japonia. Arhitecții au arată și primele imagini cu viitorul oraș subacvatic.
„Ocean Spiral City” este reprezetant printr-o sferă plutitoare cu diametrul de 500 m, numită Blue Garden, aflată chiar sub suprafața mării. Sub această cupolă ar urma să fie găzduite activități comerciale, locuințe și hoteluri pe 75 de etaje. Această păstaie ar fi alimentată cu apă desalinizată, produsă prin presiune hidraulică.
Un „drum” ar urma să se învârtă în spirală pe o distanță de 15 km până la fundul oceanului, la 3-4 m sub suprafață. Aici, oamenii de știință își vor instala laboratoarele în Fabrica de Pământ și vor lucra la modalități de a extrage energie de pe fundul mării.
„Acesta este un obiectiv real, nu o himeră. Personajul de desene animate Astro Boy avea un telefon mobil cu mult înainte ca acesta să fie inventat.
În același mod, tehnologia și know-how-ul de care avem nevoie pentru acest proiect vor deveni disponibile.”, spune, pentru The Guardian, Shimizu despre „Ocean Spiral City”.
Compania Shimizu a colaborat cu experți de la Universitatea din Tokyo, ministere guvernamentale și firme energetice. Reprezentanții acesteia spun că se așteaptă ca tehnologia necesară să fie disponibilă în 15 ani.
Apoi, ar mai fi nevoie de încă cinci ani pentru a construi proiectul. Costul real ar fi de 16 miliarde de lire sterline. Un cadru pentru structura sferei ar urma să fie construit dintr-un beton de rășină îmbrăcat în plăci acrilice și întărit cu fibră de sticlă semitransparentă.
Oricât de fanteziste ar părea, concepte precum „Ocean Spiral City”, reprezintă o încercare de a aborda problemele Japoniei legate de cutremurele majore și de tsunami. Aici, din păcate, ambele reprezintă o amenințare pentru comunitățile de coastă.
În plus, Compania Shimizu nu este străină de concepte ciudate. Printre altele, se numără un inel „Luna Ring” pentru a exploata energia solară lunară și un hotel spațial.
De asemenea, firma a început să lucreze la un parc eolian plutitor experimental în largul mării în 2012 și a construit și sediul lor extrem de ecologic, în urmă cu câțiva ani. Așadar, cine știe dacă „Ocean Spiral City” nu cumva ar putea deveni, mult mai repede, o realizare concretă, decât un proiect fantezist.