04 feb. 2022 | 15:18

Vești bune pentru românii care apelează la fertilizarea in vitro

News
Vești bune pentru românii care apelează la fertilizarea in vitro
Sunt vești bune pentru românii care apelează la fertilizarea in vitro

Sunt vești bune pentru românii care apelează la fertilizarea în vitro. Un proiect de lege prin care procedurile în vitro să fie decontate de stat a fost depus joi, în Parlament. Proiectul a fost depus de către de deputata USR Cristina Rizea și se adresează femeilor infertile care nu își permit să plătească costurile procedurilor scumpe.

Vești bune pentru românii care apelează la fertilizarea in vitro

Cristina Rizea, coinițiatoare a legii, a afirmat în comunicat:

„Statul are obligația de a acționa în mod proactiv și de a stimula natalitatea prin măsuri dovedite științific că au rezultate, precum tehnicile de reproducere umană asistată medical. În România, există, pe hârtie, un Subprogram Național de Fertilizare in Vitro.

Acest Subrogram are aceeași reglementare încă din anul 2017, prevederile fiind în mod constant prorogate prin diverse ordine de ministru.

În prezent, Ordinul nr. 978/2019 al Ministrului Sănătății prorogă acest subprogram până la finalul lunii în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2022. Cu toate acestea, alocările bugetare din 2020 și 2021 au fost aproape inexistente“.

Ce propune proiectul

Astfel, proiectul propune decontarea serviciilor medicale, odată cu data de 1 ianuarie a anului următor intrării în vigoare a legii, ca să creeze premisele bugetării corespunzătoare a acestui program și care a apelat, la rândul lui, la fertilizarea in vitro.

Atât procedurile medicale de inseminarea articială, cât și cele de fertilizare in vitro ar urma să fie decontate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care sunt eligibile.

Conform expunerii de motive, costurile maximale preconizate pentru aceste proceduri la momentul depunerii proiectului de lege sunt de 1.750 de lei/procedură, pentru inseminare artificială și de 20.000 de lei/procedură în cazul fertilizării in vitro. Impactul bugetar total estimat este de  maximum 217.500.000 de lei, pentru efectuarea în total a câte 10.000 de proceduri din fiecare dintre cele două categorii.

Proiectul de lege mai prevede și criterii de eligibilitate pentru spitalele și clinicile care vor oferi astfel de servicii. Sunt unități medicale de stat sau private ce trebuie să aibă acreditare pe domeniul tehnicilor de reproducere umană asistată medical.

Astfel, în primul an de aplicare a legii ar urma ca toate spitalele acreditate pentru astfel de intervenții să fie eligibile pentru intervenții decontate din fondul unic de asigurări.

Din al doilea an de aplicare a legii sunt eligibile pentru oferirea serviciilor medicale de reproducere asistată medical, care sunt decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, numai acele unități sanitare, publice sau private, care sunt acreditate în domeniul tehnicilor de reproducere umană asistată medical și care pentru anul precedent dovedesc că cel puțin 30% din totalul procedurilor medicale de reproducere umană asistată medical decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate s-au terminat cu obținerea unei sarcini constatate biochimic.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro