Servicii medicale gratuite pentru gravide. Cum va fi posibil în România

Servicii medicale gratuite pentru gravide. Cum va fi posibil în România

Veste extraordinară pentru gravidele din România! Acestea ar putea beneficia de servicii medicale gratuite. Iată de când intră în vigoare legea!

Femeile însărcinate vor avea servicii medicale gratuite

O propunere legislativă arată că gravidele din România cu posibilităţi materiale reduse vor beneficia de un pachet minim de servicii medicale. De asemenea, femeile care doresc să rămână însărcinate şi nu reuşesc ar putea face gratuit două fertilizări în vitro. Cea de-a doua procedură va fi valabilă doar dacă nu a avut naşterea unui copil.

Proiectul, care a fost înregistrat deja la Senat, prevede ca serviciile medicale oferite de stat să fie oferte femeilor al căror venit lunar nu depăşeşte 2.230 de lei, adică salariul minim brut.

Motivele principale pentru acordarea acestor gratuităţi sunt: creşterea natalităţii, dar şi scăderea drastică a numărului adolescentelor care devin mame, scrie Avocatnet.ro.

Servicii medicale gratuite pentru gravide. Cum va fi posibil în România
Servicii medicale gratuite pentru gravide. Cum va fi posibil în România

Ce va cuprinde pachetul de servicii medicale:

  • obligativitatea medicului de familie sau a medicului ginecolog de a a efectua recoltarea probei pentru testul Babeș-Papanicolau și includerea gravidei în programul de depistare a cancerului de col uterin;
  • monitorizarea evoluției sarcinii și efectuarea a trei ecografii aferente celor trei trimestre de sarcină;
  • minimum trei seturi de analize ce pot fi suplimentate la recomandarea medicului;
  • asigurarea unui centru de permanență telefonic la nivel național la care gravidele să poată apela pentru sfaturi medicale, precum și pentru informații privind drepturile și obligațiile pe care le au;
  • efectuarea și interpretarea unui Dublu Test, a amniocentezei şi a cariotipului molecular (doar pentru femeile de peste 35 de ani sau care pot transmite boli ereditare);
  • alte servicii medicale stabilite prin contractul-cadru anual.

Este important de precizat că legea încă nu se aplică! Aceasta trebuie mai întâi să fie adoptată de deputaţi şi senatori, semnată de preşedintele României şi apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI