01 feb. 2022 | 09:05

De ce nu trebuie bebelușii să se uite la televizor. Cercetătorii britanici au dat explicația șoc, ce boală pot face

Sănătate
De ce nu trebuie bebelușii să se uite la televizor. Cercetătorii britanici au dat explicația șoc, ce boală pot face
Terapia timpurie a bebelușilor ar putea reduce diagnosticele de autism

Utilizarea televizorului și a ecranelor mobile la copiii mici are legătură cu autismul la băieți, sugerează un studiu. Cercetările arată că micuții care folosesc ecranele timp de două până la patru ore pe zi au de 3,5 ori mai multe șanse de a fi autiști până la vârsta de trei ani. Cercetarea, publicată în JAMA Pediatrics, raportează o posibilă legătură între timpul petrecut în fața ecranelor de către sugari și simptomele ulterioare ale tulburării spectroscopice de autism.

Terapia timpurie a bebelușilor ar putea reduce diagnosticele de autism

Instruirea părinților cum să reacționeze în cazul bebelușilor care prezintă semne timpurii de autism ar putea reduce cu două treimi numărul de copii de trei ani care îndeplinesc criteriile de diagnosticare, sugerează un studiu de mică amploare.

Îmbunătățiri de o asemenea amploare nu au mai fost demonstrate până acum, spun cercetătorii britanici și australieni. Primii doi ani sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului, dar majoritatea diagnosticelor de autism sunt puse la vârsta de trei ani.

Este nevoie de cercetări pe termen mai lung pe mai mulți copii pentru a vedea dacă efectele durează. Acest studiu, publicat în JAMA Pediatrics, a urmărit 103 copii cu vârste cuprinse între nouă și 14 luni, în Melbourne și Perth, cu semne timpurii de autism.

Timp de cinci luni, părinții a aproximativ jumătate dintre ei au fost învățați să să interacționeze cu copilul lor chiar dacă nu exista contact vizual, să se joace cu ei într-un mod sensibil care să îi ajute la dezvoltare.

La vârsta de trei ani, deși încă mai aveau dificultăți de dezvoltare, angajamentul lor social se îmbunătățise. Aveau mai puține probleme senzoriale și comportamente repetitive.

Doar 7% dintre ei îndeplineau criteriile pentru un diagnostic de autism. Aceasta în comparație cu 20% dintre ceilalți copii cărora li s-a acordat îngrijire standard, mai arată studiul publicat în JAMA Pediatrics.

Cele mai mari provocări în combaterea autismului

Studiul a fost realizat de profesorul Jonathan Green, de la Universitatea din Manchester. Cercetătorul a conceput programul video utilizat în cadrul studiului, iar concluziile acestuia sunt că:

„Multe terapii pentru autism au încercat anterior să înlocuiască diferențele de dezvoltare cu comportamente mai tipice. În schimb, aceasta lucrează cu diferențele unice ale fiecărui copil.

Creează un mediu social în jurul copilului care îl ajută să învețe într-un mod care a fost cel mai bun pentru el.”, spune profesorul Jonathan Green, confom BBC.

Dr. James Cusack, de la organizația caritabilă de cercetare a autismului Autistica, a declarat că studiul este promițător. Ideea creării unui mediu care să funcționeze pentru persoanele autiste este cea mai bună modalitate posibilă de a dezvolta abilități.

Medicul a mai adăugat că oamenii nu ar trebui să aștepte un diagnostic pentru a li se oferi sprijin. Dar o altă organizație de caritate, Societatea Națională de Autism, a declarat că studiul a avut o serie de limitări.

„Când vorbim de autism, nu vorbim de o boală. Nu este ceva ce ar trebui să fie vindecat sau diminuat.

Intervenția timpurie ar trebui să fie despre sprijinirea persoanelor autiste cu cele mai mari provocări cu care se confruntă.”, sunt de părere reprezentanții Societății Națională de Autism din Marea Britanie.

Mediul academic în dezacord cu datele studiului despre autism la bebeluși

Deși datele studiului scoate în evidență mai multe probleme, o mare parte a cercetătorilor în domeniu nu sunt într-u totul de acord cu datele studiului publicat în JAMA Pediatrics. Grupul de cercetători spune că studiul are mai multe date greșite.

„Titlul ar putea să ne facă să ne așteptăm ca studiul să se concentreze asupra mediilor digitale în general.

Singurul mijloc de comunicare studiat este vizionarea televizorului și a DVD-urilor.”, spun cercetătorii care nu au căzut de acord asupra concluziilor acestui studiu.

Cel puțin 12 somități în domeniul psihologiei și a studiului comportamental, la nivel internațional, au criticat dur datele studiului menționat. Studiul a devenit un subiect controversat de polemică în mediul academic, după cum arată și publicația Science Media Center.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Zodiile care vor avea sărbători de neuitat. Își pot reîntâlni marea iubire în orașul natal
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro