Ce poți să pui în cafeaua de dimineață? Majoritatea oamenilor sunt îndrăgostiți de această băutură și încearcă să o facă și mai delicioasă. Unii dintre ei pun anumite ingrediente în ea pentru a o savura cu plăcere. Sigur va fi și pe gustul tău!
Majoritatea oamenilor adoră să bea cafea mai ales în prima parte a zilei. Unii exagerează, iar alții și-au făcut din acest obicei unul chiar și mai plăcut. Mai exact, au adăugat diverse condimente în cafea pentru a o savura cu și mai mare bucurie.
Câțiva o consumă simplă și tare, alții cu lapte și zahăr. Iată că un trend a revenit! Concret, este vorba despre cafeaua sărată care i-a lăsat pe oameni cu câteva semne de întrebare.
Alton Brown, autorul unei cărți celebre de bucătărie, a sugerat în anul 2009 să punem un vârf de cuțit de sare la o ceașcă de cafea. El a insistat ca pentru fiecare ceașcă de apă folosită să amestecăm două linguri de cafea măcinată cu o jumătate de sare. Expertul a mai explicat metoda pe rețelele de socializare.
„Sarea nu numai că anulează gustul amar, dar și netezește gustul de stătut al apei care stă în rezervor. (…) Și apropo, cercetările au dovedit că sarea este de fapt mai bună la neutralizarea amărăciunii decât zahărul”.
Majoritatea mijloacelor de informare au preluat asta drept: „trucul lui Alton Brown pentru cafea”. Acest obicei a fost luat în seamă de mulți și acum iată că a revenit în trend. Există multe culturi care obișnuiesc să pună sare în cafea.
De fapt, este un fapt științific faptul că sodiul neutralizează amărăciunea. De asemenea, sarea potențează orice aromă, de unde și percepția tuturor că sarea în bucate le face mai bune. Majoritatea bucătarilor susțin că cele mai importante ingrediente din casa oricărui om sunt sarea și piperul.
-sarea are un mecanism dual de stimulare a papilelor gustative – în concentrații normale activează gusturile care cresc apetitul și în concentrații mari capătă un gust neplăcut
-peste 70% din cantitatea totală de sare pe care o consumăm pe zi provine din alimente procesate, iar ceea ce adăugăm din solniță, la masă, reprezintă doar 6%
-persoanele care au o dietă bogată în sare au un risc cu 68% mai mare de a dezvolta cancer gastric
-există persoane cu o sensibilitate crescută la sare, pentru care dieta low-salt reduce tensiunea arterială, în timp ce pentru persoanele fără sensibilitate nu are un efect semnificativ
-sarea afectează multiplicarea anumitor specii de bacterii „bune” din intestin și ar putea avea un rol în anumite boli inflamatorii, precum scleroza multiplă
-prin administrarea de probiotice se poate obține scăderea tensiunii arteriale la persoanele care mănâncă multă sare (Sursa: raportuldegardă.ro)