Joe Biden anunță creșterea prezenței militare americane în România și în Polonia în plină escaladare a tensiunilor cu Rusia pe tema Ucrainei. Armata SUA, în prag de război cu Rusia, a fost „învinsă“ în țara noastră de scumpirea galopantă a energiei. Ce se întâmplă acum și de ce au fost nevoiți șefii facilității atirachetă să ceară voie superiorilor, afli în rândurile de mai jos.
Escaladarea tensiunilor cu Rusia pe tema Ucrainei l-a determinat pe comandantul suprem al SUA, Joe Biden, să anunțe creșterea prezenței militare în România și Polonia. Cea mai puternică armată din lume se confruntă, totuși, pe plan local, cu scumpirea masivă a energiei electrice.
Prin urmare, șefii facilității antirachetă de la Deveselu, parte a Marinei americane, s-au văzut nevoiți să ceară voie superiorilor în vederea acceptării dublării prețului la energie electrică din contractul cu furnizorul român al bazei, întrucât acesta să nu ajungă în portofoliul unui furnizor de ultimă instanță (FUI), ceea ce ar însemna prețuri de peste cinci ori mai mari, scrie profit.ro.
În prezent, la Deveselu funcționează o unitate militară românească în interiorul căreia se află unitatea militară americană care operează scutul antirachetă. Important de precizat că cele două unități își administrează activitatea de logistică și achiziții separat, astfel că furnizarea de energie se face pe contracte diferite.
Citește și: Un nou incident aviatic în Marea Neagră. Ce s-a întâmplat, de fapt: SUA și Rusia au fost implicate
De probleme cu asigurarea curentului electric nu este scutită nici garnizoana românească, dat fiind haosul generat de scumpirile din piață.
Nu cu mult timp în urmă, MApN s-a simțit constrâns să anuleze și licitația consecutivă cu numărul cinci, prin care intenționa să achiziționeze energie pentru peste 100 de locuri de consum ale mai multor unități militare din România, inclusiv cea din Deveselu, întrucât niciun furnizor n-a depus ofertă.
„Potrivit unui document oficial american, structura de comandă de care aparține scutul antirachetă din România, Naval Facilities Engineering Systems Command Europe Africa Central (NAVFAC EURAFCENT), cu sediul la Napoli în Italia, a încheiat în mai anul trecut un contract de furnizare de energie electrică pentru baza SUA de la Deveselu cu jucătorul local de profil ICCO Energ SRL din Brașov, parte a grupului omonim controlat de omul de afaceri Călin Costan.
Contractul, încheiat în urma unei licitații la care nu s-a prezentat decât ICCO, a fost semnat la prețul fix ferm de 374,50 lei/MWh, cu o valoare totală estimată de circa 13,8 milioane lei (peste 3,4 milioane dolari), cu livrări în perioada 1 iulie 2021 – 31 decembrie 2022. Forțele americane de pe teritoriul României sunt scutite de TVA și accize“, mai notează sursa citată.