Motivele expulzării lui Novak Djokovic sunt publice. Liderul ATP a fost expulzat din Australia după ce a pierdut în instanță lupta contra deciziei ministrului federal al Imigrației, Alex Hawke. Demnitarul australian a invocat interesul public, ținând cont că jucătorul sârb a încercat să intra în țară fără a fi vaccinat. La 4 zile de la pronunțarea sentinței, judecătorii Curții Federale au publicat motivarea acestei decizii.
Motivele expulzării lui Novak Djokovic sunt publice. Campionul sârb a pierdut cea mai neobișunită luptă din cariera sa. Liderul ATP nu a putut să-și apere titlul la Australian Open, el fiind expulzat din țară de autoritățile federale australiene.
Novak Djokovic a încercat să câștige în instanță dreptul de a intra în Australia, în ciuda faptului că nu este vaccinat, așa cum cer legile acestei țări. El a avut o scutire medicală aprobată de organizatorii Australian Open, lucru insuficient pentru guvernul federal. Astfel, pe 14 ianuarie, ministrul Imigrării, Alex Hawke, a decis să facă uz de prerogativa sa specială și să-i anuleze viza jucătorului sârb.
„Mi-am exercitat astăzi puterea conform secţiunii 133C(3) din Legea Migraţiei pentru a anula viza deţinută de domnul Novak Djokovici pe motive de sănătate şi ordine, în baza faptului că era în interesul public să procedez astfel.
Această decizie vine după ce Curtea Federală a decis la 10 ianuarie 2022 anularea unei hotărâri prealabile din motive de echitate procedurală.
În luarea acestei decizii am luat în calcul cu atenţie informaţii oferite de Departamentul de Interne, Poliţia de Frontieră şi de domnul Djokovici”, a anunțat Alex Hawke la momentul respectiv.
Novak Djokovic a făcut apel la decizia ministrului, cazul ajungând în fața unui complet de 3 judecători de la Curtea Federală. Aceștia au decis în unanimitate, duminica trecută, să mențină decizia de expulzare, astfel că Novak Djokovic a fost nevoit să părăsească țara.
Joi, judecătorul James Allssop, șeful competului de judecată, a făcut publică motivația deciziei luate de magistrați. Cei trei judecători consideră că Novak Djokovic ar fi alimentat sentimente antivaccinare dacă ar fi rămas în Australia, având în vedere influența lui în rândul oamenilor de toate vârstele.
„Un star al tenisului mondial poate influenţa oameni de toate vârstele, tineri sau bătrâni, dar poate mai ales pe tinerii şi pe cei impresionabili, îi poate determina să-l imite. Acest lucru nu este fantezist, nu are nevoie de dovezi. Este recunoaşterea comportamentului uman, dintr-o familiarizare modestă cu experienţa umană. Chiar dacă domnul Djokovic nu câştiga Australian Open, prezenţa lui în Australia, jucând tenis și încurajându-i pe cei care vor să fie ca el, reprezintă o bază raţională pentru ideea că el poate încuraja sentimentele antivaccinare”, se arată în motivarea instanței, conform news.com.au.
În argumentația lor, cei trei judecători mai arată că Novak Djokovic e perceput ca un erou și un simbol al libertăţii de alegere în ceea ce priveşte vaccinarea. Acest lucru ar fi putut alimenta proteste din partea grupurilor anti-vaccinare din Australia și să contribuie la creșterea ratei de transmitere a virusului.
„Argumentul domnului Djokovic a fost că ministrul Hawke n-a prezentat nicio dovadă că prezența lui ar putea alimenta sentimente antivaccinare. Totuși, a fost perceput în mod public că domnul Djokovic nu este în favoarea vaccinării. A ales să nu se vaccineze. Respingem ideea potrivit căreia ministrului nu i-a fost îngăduit să constate sau să concluzioneze că domnul Djokovic a avut o atitudine binecunoscută cu privire la vaccinare şi că i s-a opus.
Domnul Djokovic e perceput ca un erou şi un simbol al libertăţii de alegere în ceea ce priveşte vaccinarea. Nu a fost irațional din partea ministrului (Imigrării) să fie îngrijorat în privința unor grupuri anti-vaccinare care și-au manifestat susținerea pentru domnul Djokovic. Poziția domnului Djokovic putea să încurajeze proteste și să contribuie la creșterea ratei de transmitere a virusului în rândul comunității. Prin urmare, decizia luată vizează sănătatea și interesul public”, se mai arată în document, conform sursei citate.
Nici Novak Djokovic nu stă „cu mâinile-n sân”. Întors în Serbia, numărul 1 ATP are de gând să dea în judecată statul australian pentru „relele tratamente” la care a fost expus de autorități. Djokovic vrea să ceară despăgubiri în valoare de aproximativ 3,8 milioane de euro, conform The Sun. În sumă e inclus și premiul pe care l-ar fi putut câștiga, aproximativ 2,8 milioane de euro, dacă s-ar fi impus pentru a 10-a oară la Australian Open unde era principalul favorit.