Novak Djokovic, indus în eroare chiar de federația australiană? Situația campionului sârb rămâne neclară până luni, când un judecător federal se va pronunța asupra cazului său. Numărului 1 ATP i-a fost anulată viza de intrare în Australia, după ce autoritățile ar fi descoperit nereguli în privința „scutirii medicale” pe care jucătorul a prezentat-o pe aeroportul din Melbourne. Djokovic a făcut apel în justiție, dar a fost dus la un hotel pentru imigranți din metropola australiană.
Novak Djokovic, indus în eroare chiar de federația australiană? Numărul 1 ATP a ajuns, miercuri, în jurul orei 23.00 (15.00, ora României) la Melbourne. Autoritățile vamale australiene și poliția de frontieră ar fi descoperit nereguli în cererea depusă pentru a obține viza de intrare în țară ce i-a fost, ulterior, anulată. El a fost interogat timp de 9 ore și i-au fost confiscate bunurile personale.
Novak Djokovic (34 de ani) a fost dus, ulterior, la un hotel din Melbourne unde sunt cazați, de regulă, solicitanții de azil și imigranții. Între timp, avocații deținătorului a 9 titluri la Australian Open au făcut apel în justiție la decizia autorităților. Un judecător federal urmează să se pronunțe, luni, 10 ianuarie, asupra acestui caz.
Între timp, presa australiană a scris că adevăratul motiv al anulării vizei lui Djokovic ar fi faptul că el a prezentat un document medical ce atesta că a făcut Covid-19 în ultimele 6 luni. Prin urmare el n-ar mai fi contagios dacă s-ar infecta din nou.
Novak Djokovic ar fi putut fi indus în eroare chiar de federația australiană, care i-a aprobat solicitarea pentru o derogare de la obligativitatea vaccinării. Conform adelaidenow.com.au, Tennis Australia ar fi trimis către ATP, la începutul lunii decembrie, condițiile în care jucătorii pot participa la Australian Open și, automat, pot intra și în țară. Printre acestea se număra și cea de a fi trecut prin boală în ultimele 6 luni, condiție pe care Djokovic o îndeplinea, conform scutirii medicale.
„O fișă de informații, obținută de News Corp, a fost trimisă prin e-mail de Tennis Australia către ATP la începutul lunii decembrie, apoi a fost transmisă celor mai buni jucători din lume. Documentul arată că Tennis Australia a informat jucătorii că trebuie urmat un proces în doi pași, astfel încât să poată juca la Australian Open fără a fi vaccinați”, scrie spotmedia.ro, citând publicația australiană.
Tenismenii au fost informați că, dacă demonstrează că au contractat virusul în ultimele șase luni, pot participa la turneu, mai arată documentele respective, potrivit sursei citate. Lucru ce nu era adevărat, conform legilor sanitare în vigoare. Mai mult, guvernul australian a atenționat Tennis Australia, încă din noiembrie, că o infecție anterioară nu e suficientă pentru a obține viza de intrare în țară.
Între timp, Novak Djokovic a transmis primul mesaj din hotelul unde este, practic, reținut până la decizia ce va fi luată în justiție. El a postat pe contul de Instagram un mesaj de mulțumire pentru susținătorii săi.
„Mulțumesc oamenilor din întreaga lume pentru sprijinul continuu. Îl simt și îl apreciez foarte mult”, a scris Djokovic pe InstaStories.
Karen Andrews, ministrul de Interne al Australiei, a anunţat, vineri, că sunt anchetate vizele mai multor sportivi străini, în contextul problemelor pe care le are în această perioadă Novak Djokovic.
În acest sens, autoritățile au anulat deja viza viza jucătoarei de tenis Renata Voracova (38 de ani). Sportiva din Cehia a fost plasată în același hotel pentru imigranți cu liderul mondial Novak Djokovic și informată că trebuie să părăsească țara. Voracova, o specialistă la dublu, apucase să joace deja o partidă în cadrul turneului de la Melbourne.
Voracova a intrat luna trecută în Australia cu o scutire de vaccinare acordată de Tennis Australia, pe motiv că a fost infectată cu Covid-19 în ultimele şase luni. Acesta a fost şi motivul invocat de Novak Djokovic, ceea ce ar însemna că sportivii au fost induși în eroare chiar de către federația australiană de tenis