Asistăm în această perioadă la o explozie a scumpirilor. Fie că vorbim de gaze, energie, sau produsele cu amănuntul, toate s-au scumpit. Din păcate, acesta este doar începutul. Prognozele nu sunt optimiste deloc, având în vedere actuala criză mondială. Efectele acesteia se vor resimți și de la 1 ianuarie 2022. Analiștii anunță o scumpire a prețurilor la carburanți, benzină și motorină. Și ca într-un joc de domino, efectul scumpirilor la carburanți se va regăsi în piață la mai toate produsele și serviciile.
Automobiliștii europeni ar putea fi nevoiți să se confrunte cu costuri ridicate ale benzinei și motorinei în următoarele luni. Creșterea prețului țițeiului, cererea de carburanți în creștere și impozitele fac ca prețurile la pompă să atingă sau să se apropie de maxime record.
Saltul prețurilor la carburanți vine în timp ce țările din Europa și din alte părți ale lumii se confruntă cu o creștere a prețurilor la energie electrică la începutul iernii. Acest aspect ar putea afecta cheltuielile de consum, subminând redresarea economică globală în urma pandemiei.
Analiștii și comercianții se așteaptă ca prețul țițeiului Brent să se mențină în jurul nivelurilor actuale de aproximativ 85 de dolari pe baril pentru restul anului.
„Prețurile ridicate la carburanți pun presiune asupra nivelului general al prețurilor. Reprezintă un risc negativ pentru redresarea mobilității și a economiei în general.
Creșterea costurilor de transport s-a reflectat în costurile din toate segmentele. Efectul ar putea fi un factor de frânare a cheltuielilor de consum.”, a declarat Kavita Chacko, economist senior la CARE Ratings în India.
România nu va scăpa de acest efect de boomerang nici la începutul anului viitor. Pe fondul acestor cutremure economice, prețurile la carburanți vor crește de la 1 ianuarie 2022. Acest lucru se vede în piață, spun analiștii. Valorile ar putea ajunge la cel puțin 3,55%.
Analiza făcută de cei de la Profit.ro, spune că impactul va fi de cel puțin 8 bani pe litru, incluzând accizele și cota de TVA, la benzină, și de 7 bani pe litru la motorină. O revenire a cererii, pe măsură ce traficul rutier revine la nivelurile anterioare pandemiei, depășește creșterea ofertei.
Acest lucru se întîmplă și pe fondul investițiilor scăzute în combustibili fosili. În același timp, efectul este și ca urmare a producției scăzute a rafinăriilor și al întârzierilor în întreținere din cauza pandemiei și a blocajelor logistice.
Cererea de carburanți a crescut în această vară. Motivul, oamenii au evitat transportul în comun și au călătorit în jurul țării cu mașina, pe fondul restricțiilor de zbor.
Traficul rutier în marile capitale europene a fost în creștere de la începutul anului, arată Apple Mobility Trends. Trendul s-a menținut peste volumul de referință din ianuarie 2020.
Prețul benzinei urmărește mai îndeaproape țițeiul pe cea mai mare piață de benzină din lume, Statele Unite. Este departe de un nivel record.
Prețul mediu de vânzare cu amănuntul al unui galon de benzină a crescut la 3,36 dolari. Valoarea a cerscut cu peste un dolar pe galon. Mai mult decât media din această perioadă a anului trecut, potrivit cifrelor AAA.
Cu toate acestea, consumatorii americani resimt presiunea creșterii prețului la carburanți atunci când se apropie de pragul de 4 dolari pe galon, potrivit analiștilor din industrie. Costurile la carburanți pe timp de iarnă sunt așteptate să crească vertiginos, potrivit guvernului american.
Președintele american Joe Biden a declarat joi că se așteaptă ca prețul benzinei să scadă în 2022 . În opinia liderului american orice reducere suplimentară a prețurilor depinde de factori precum acțiunile Arabiei Saudite, conform Reuters.