Dacă până acum un tânăr de 16 ani putea presta servicii casnice ocazionale în gospodăria vecinului, acesta din urmă plătindu-i o sumă de bani nefiscalizați, începând din 2023, conform PNRR, acest lucru nu va mai fi posibil. Lucrurile se vor schimba, conform proiectului de act normativ regăsit în PNRR. Tânărul nu va mai primi bani, ci tichete de activități casnice. Legea a fost promulgată astăzi de Klaus Iohannis și va fi publicată în Monitorul Oficial.
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), are în cuprinsul său mai multe proiecte de acte normative cu caracter fiscal. Conform celor de le publicația Economica, tot în PNRR se regăsește un alt proiect care vrea să fiscalizeze și prestarea muncii ocazionale în gospodării, altele decât cele ale rudelor unui cetățean.
Cu alte cuvinte, dacă un tânăr, de minim 16 ani, mege la vecinul său Badea Gheorghe, și prestează muncă ocazională în gospodăria acestuia, tânărul nostru nu va mai primi bani nefiscalizați, ci, conform actului normativ, Badea Gheorghe îi va da tichete de activități casnice.
Proiectul propus încă de anul trecut de fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a trecut de cele două camere ale Parlamentului, ajungând astăzi la promulgare pe masa președintelui Klaus Iohannis. De altfel Turcan este cea care anunța victoria din Parlamentul României:
„Jalon PNRR – îndeplinit! Am lăsat proiectul de lege privind reglementarea activităţilor casnice la Ministerul Muncii. A fost bugetat prin PNRR şi astăzi (marţi – n.r.) a fost votat de Camera Deputaţilor.
Este un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are şi un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice”, transmite deputatul PNL Raluca Turcan.
Conform proiectului actului normativ, valoarea acestor tichete va fi de 15 lei, cu alte cuvinte tânărul va primi de la vecin tichete în contravaloare cu munca prestată. Dacă a muncit de 735 de lei lei, Badea Gheorghe îi va da 50 tichete de activități casnice.
Aceste tichete, mai spune actul normativ, vor fi decontate de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar numai după ce se vor menține la sursă taxele și impozitele aferente, procentul fiind de 45%, după cum urmează:
Total= 45%
Procentul nu va fi luat din suma totală, în cazul nostru 735 de lei, ci din baza de calcul pentru impozitele și contribuțiile sociale ale tânărului nostru de 16 ani. În cazul sumei date ca exemplu, baza de calcul este de 367,5 lei, iar calculul arată, după cum urmează: 367,5 x 45% = 165.375 de lei reținuți la sursă. După reținerea acestei sume, tânărul nostru va lua în mână 570 de lei, suma reprezentând diferența dintre suma inițială și suma reținută de AJOFM.
Proiectul de act normativ, conform Economica, va intra în vigoare, cel mai devreme, în 2023, așa cum este prevăzut și în PNRR, dar mai mult ca sigur fiscalizarea se va produce din 2024. Valoarea nominală a tichetelor va fi de 15 lei, valoare care va putea fi majorată în timp, dacă va fi necesară o ajustare a acesteia.
„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal pentru desfăşurarea activităţilor casnice ocazionale, de către o persoană fizică având calitatea de prestator casnic, în folosul unei alte persoane fizice care are calitatea de beneficiar.
Proiectul vizează instituirea unui sistem de piaţă şi evidenţă a persoanelor care desfăşoară activităţi casnice ocazionale în baza unor tichete de activităţi casnice, cumpărate de beneficiar şi preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reţinerea contribuţiei de asigurări sociale şi a impozitului pe venit, în acest fel prestatorul dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat.
Această formă simplificată de piaţă vizează creşterea calităţii condiţiilor de muncă pentru lucrătorii care desfăşoară muncă nedeclarată prin dreptul la asigurare socială, fiscalizarea activităţilor casnice, descurajarea economiei subterane şi tranziţia către o piaţă mai echitabilă a muncii”, potrivit raportului Comisiilor Juridică şi de Muncă din Camera Deputaţilor.
În același proiect se mai face precizarea că, deși se vor plăti contribuțiile la CASS, asta nu va garanta beneficiarului acestor tichete și calitatea de asigurat în sistemul centralziat de sănătate. Mai simplu explicat, tânărul nostru de 16 ani, chiar dacă i se vor reține contribuțiile la CASS, nu va putea să beneficieze de serviciile medicale, ca și asigurat, în cazul unor situații de ordin medical. Actul stipuealză că i se vor putea înapoia banii reținuți pentru contribuția CASS, dar în urma unor proceduri ce vor trebui reglementate, după intrarea în vigoare a actului normativ.