15 nov. 2021 | 21:36

Raluca Turcan, anunț major pentru românii din Germania. Vești bune pentru viitor!

Social
Raluca Turcan, anunț major pentru românii din Germania. Vești bune pentru viitor!
Românii au ales în 2020 să lucreze sezonier în Germania

Muncitorii sezonieri din România care au zburat în Germania pentru a munci și-au exprimat îngrijorarea cu privire la condițiile în care lucrează și trăiesc. Mulți dintre aceștia spun că nu sunt respectate regulile de igienă și de distanțare socială. Anul trecut, în plină pandemie și restricții de intrare și ieșire din România, 2.000 de muncitori sezonieri români s-au înghesuit pe aeroportul din Cluj-Napoca pentru a zbura spre Germania. Raluca Turcan a anunțat recent că se află în discuții cu oficialii germani de la București cu privire la condițiile acestor români care aleg să muncească sezonier în Germania.

Românii au ales în 2020 să lucreze sezonier în Germania

Deși granițele României erau închise, datorită pandemiei, cu toate astea zboruri charter de la Cluj spre Germania au dus nu mai puțin de 2.000 de români care au ales să muncească sezonier în Germania. Deși erau restricții și în statul german, românii au reclamat ulterior situații aproape dramatice în care lucrau, unii chiar infectându-se cu noul virus la locul de muncă, așa cum a fost cazul unui număr important de români care munceau la un abator din Germania.

Situațiile de anul trecut prin care au trecut românii aflați sezonier în Germania erau reclamate, inclusiv de către Asociația germano-română pentru integrare și migrație. Într-o scrisoare către guvernul de la București aceștia vorbeau de faptul că multora dintre acești lucrători nu li s-a oferit nici măcar un contract de muncă.

„Faptul că sunt concediați de pe o zi pe alta și pur și simplu sunt aruncați în stradă este peste orice limită, iar pentru asta se întâmplă în timpul unei pandemii, cu restricțiile cunoscute. Faptul că acești oameni au venit aici, chiar și în timpul pandemiei, nu este de condamnat, având în vedere că nu mai aveau din ce trăi în țară.

Este revoltător faptul că drepturile lor nu sunt respectate și că sunt tratați ca niște sclavi”, se prezenta în scrisoarea trimisă de asociație.

Mai mult de jumătate din angajații din sistemul sezonier din Germania sunt români

Ambasada României la Berlin, tot atunci, posta pe Facebook mai multe detalii privind legislația muncii din Germania și alte informații pentru muncitorii români, îndemnându-i să nu semneze niciodată documente pe care nu le pot înțelege. Pe 2 aprilie 2020, Germania a ridicat interdicția de intrare în țară a muncitorilor agricoli sezonier, anunțând că fermele pot aduce 80.000 de persoane în lunile aprilie și mai pentru a recolta. Astfel un număr important de români luau calea Germaniei pentru a muncii sezonier, dar ulterior s-a dovedit că nu le erau respectate drepturile.

Raluca Turcan în discuții cu Ambasada Germaniei pentru drepturile românilor

Ca urmare a acestei situații, deși în primă fază Guvernul din acel moment nu a luat nicio atitudine, astăzi aflăm că Raluca Turcan, ministru interimar la Ministerul Muncii, a demarat o serie de întrevederi cu Ambasada Germaniei la București, tocmai pe această temă.

Deși a trecut mai bine de un an, niciuna din autoritățile statului român nu a luat vreo măsură pentru a-i ajuta pe românii aflați la muncă, sezonier, pe teritoriul Germaniei. Cu toate astea, Raluca Turcan anunță că „Am primit asigurări că eforturile pentru remedierea problemelor vor creşte în perioada următoare”.

„Având în vedere că 80% din muncitorii sezonieri străini din Germania sunt români, am repus pe agenda discuţiilor îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă pentru aceşti lucrători. Cei mai mulţi sezonieri români din Germania lucrează în agricultură, industria cărnii, construcţii, transport şi logistică, gastronomie, hoteluri, curăţenie şi îngrijire la domiciliu.

Problemele comune acestor domenii ţin în special de modul de redactare a contractelor de muncă, care trebuie să fie şi în limba română, de plata drepturilor salariale, de condiţiile de muncă sau de locuit. Am primit asigurări din partea Excelenţei Sale că munca lucrătorilor români este apreciată şi este esenţială pentru multe sectoare de activitate din Germania”, spune Raluca Turcan.

„Eforturile pentru remedierea lor vor creşte în perioada următoare”

Datele statistice arată că din cei peste 160.000 de muncitori aflați sezonier în Germania, mai mult de jumătate sunt români, iar situațiile reclamate anul trecut se întâmplă și astăzi, deși guvernul german nega la un moment dat aceste practici.

„Mulţi lucrători români merg în fiecare an să muncească sezonier în agricultură şi, în lipsa asigurării sociale, perioadele respective nu se vor regăsi în asigurările de pensii, ceea ce va influenţa negativ stagiul de cotizare, respectiv dreptul de pensie. Discuţia de azi a vizat şi situaţia lucrătorilor români din abatoare.

(..) Am primit asigurări că toate problemele semnalate în cadrul întâlnirii de astăzi sunt în atenţia autorităţilor germane şi că eforturile pentru remedierea lor vor creşte în perioada următoare.”, a mai spus Raluca Turcan, conform Mediafax.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Capital.ro
Schimbare importantă pe piaţa muncii: Categoriile de activităţi care nu necesită contract | Anunţul Ministerului Muncii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro