Depozitul ecologic de la Botoșani a ajuns o adevărata bombă ecologică. Investiția care a costat 11 milioane de euro este la un pas de a produce un dezastru ecologic. Peste 10.000 de metri cubi de levigat se pot scurge în pânza freatică din cauza unor alunecări de teren.
Depozitul se află la Stăuceni și este format din mai multe module și celule pentru procesarea și depozitarea deșeurilor. A fost construit în anul 2016 și este dotat cu aparatură modernă. Problema este că o alunecare de teren riscă să rupă barajul de la bazinul cu levigat.
Acesta este un lichid care provine de la deșeuri care conțin foarte multe substanțe ce pot avea un impact negativ asupra mediului. În prezent se află 10.000 de metri cubi de levigat. În mod normal, ar trebui să fie undeva la 2-3.000 de metri cubi.
„Problema este în zona bazinului de depozitare a levigatului, unde există o alunecare de teren care se vede cu ochiul liber. Părerea specialiştilor este că din staţia de depozitare levigatul se infiltrează şi pune în pericol acel dig. Dacă nu se intervine cu o stabilizare la acel baraj, este riscul ca levigatul să ajungă în pânza freatică şi vom avea un caz de poluare”, spune prefectul Dan Nechifor.
Firma care se ocupă de administrarea gropii de gunoi a fost notificată de mai multe ori. Cantitatea mare de levigat s-a strâns deoarece nu a funcționat stația de tratare. Acolo se regăsesc cantități și din anul 2017, care nu au fost tratate.
Situația este gravă, întrucât în zonă există și o problemă cu apa. În cazul în care toxinele ajung în pânza freatică, fântânile ar putea fi compromise. Garda de Mediu știe de problemele de la depozitul ecologic și au cerut adoptarea unor măsuri până la data de 31 decembrie.
„Aceste riscuri noi le-am semnalat încă de acum un an, când au fost stabilite în sarcina operatorului 13 măsuri, printre care inclusiv cea a unui studiu geo, să vedem dacă nu sunt alunecări de teren. Şi ceea ce am avut noi suspiciune un an de zile s-a confirmat”, adaugă şefa Gărzii de Mediu.
Reprezentanții Consiliului Județean au alocat 2,5 milioane de euro pentru lucrările de stabilizare a alunecărilor de teren și, spun ei, au făcut toate demersurile legale pentru stabilizarea digului și înlăturarea levigatului.
„După primirea ultimelor măsurători, am decis să iniţiem o hotărâre a Consiliului Judeţean prin care am aprobat planul de investiţii şi implicit suma necesară pentru a putea interveni la Stăuceni”, spune Dorin Birta.