O groapă de gunoi din Vâlcea care poluează masiv ar fi trebuit închisă acum patru ani, însă autoritățile române nu au făcut nimic în privința acestui lucru. Un politician a constatat că un munte de gunoi a rămas neatins chiar și după patru ani de la data la care se presupunea că trebuia să aibă porțile închise.
Este vorba despre groapa de gunoi neconformă de lângă Horezu, de la Măldărești, Vâlcea. Aceasta a ajuns cunoscută abia după ce a luat foc doi ani la rând. Prima dată a ars timp de patru luni. Zeci de focare au devenit active chiar atunci când depozitul trebuia să se închidă, în anul 2017. Situația s-a repetat și în anul următor, însă nu a fost la fel de grav.
Societatea care administra acest depozit de deșeuri menajere autorizat, Sacomet, a intrat între timp în faliment. Timp de patru ani, Instituțiile Statului Românesc nu au luat nicio măsură în fața muntelui de gunoi din Vâlcea. Șocat de ceea ce a descoperit, fostul deputat USR Ilfov, Cornel Zainea, a făcut o postare pe Facebook legată de acest subiect cu textul:
„Natura (umană) învinge! În decembrie 2017 am descoperit acest munte de gunoaie depozitate ilegal. Un mafiot din Vâlcea a pus mii de tone chiar aici, între dealurile superbe de lângă Horezu. Peisajul rezultat părea desprins din filmele apocaliptice. Cum a fost posibil aşa ceva? Garda de Mediu n-a făcut nimic. Romsilva n-a făcut nimic. Poliţia, Primăria, Consiliul Judeţean Vâlcea, Presa, DIICOT-ul, Jandarmeria, localnicii, n-au făcut nimic. Nimeni n-a făcut nimic”, a concluzionat politicianul.
Depozitul de deșeuri menajere e la Măldărești mai este cunoscut ca și „No man’s land”. El există încă din ani ’70, însă s-a înființat oficial, cu avize, după anii 2000. Din anul 2013, la adresa acestuia au început să vină foarte multe amenzi. A fost declarată neconformă deoarece a fost una dintre gropile de pe lista pentru care România a intrat în procedură de infringement din partea UE.
Groapa de gunoi trebuia închisă încă din anul 2017, însă societatea care a administrat depozitul nu a avut nici un plan de închidere. Impactul negativ al locului se resimte și în ziua de astăzi asupra pârâului Cornet, precum și asupra cursurilor Ciupa și Lucavăț în care ajunge pârâul. Legat de poluarea masivă care are loc în zonă de ani de zile, șeful Gărzii de Mediu a recunoscut.
„Da, s-a constatat şi poluare, există împotriva operatorului şi plângere penală. Există de fapt două plângeri penale. Au fost la Parchet, s-au trimis şi în judecată…”.