O tânără de 23 de ani a găsit o comoară uriașă. într-o pădure din Topliceni, județul Buzău. Comoara descoprită de femeie va fi expusă la Muzeul Judeţean Buzău.
O tânără în vârstă de 23 de ani, pe nume Ramona Drăghici, a ieșit, alături de prietenii ei, într-un weekend, ca să caute metale prin pădurile din comuna buzoiană Topliceni. Însă într-o altă zi, detectorul acesteia a indicat prezența în sol a unor obiecte metalice. Tinerii au săpat și au dat, astfel, peste un adevărat tezaur.
Mai exact, au fost descoperite nu mai puțin de 37 de monede mari otomane și poloneze de argint, dar și 200 de monede mai mici. Monedele datează din secolele XVI-XVII. Ramona Drăgici, cea care a găsit comoara, a afirmat că are detector pentru metale cam de vreo șase ani și că asta este cea mai semnificativă descoperire a ei de până acum.
”Eu am detector pentru metale de mulţi ani, cam de şase ani, cu aproximaţie. E pură pasiune. Din păcate, însă, nu prea am avut cu cine să ies pentru că e un hobby pe care îl practică mai mult bărbaţii. Mai ies din când în când cu prietenii însă nu suficient de des. Majoritatea obiectelor pe care le găsesc sunt doze de bere, cuie, capace, sârme şi alte fiare. (…)
Aleg locurile de căutare după intuiţie şi în funcţie de ceea ce îmi transmite mie zona respectivă, dacă e pozitivă. Este foarte important să te afli într-o zonă în care nu este un sit arheologic, dar nu pot spune că există un anumit criteriu”, a spus Ramona Drăgici, conform adevarul.ro.
Legea spune că cine face o astfel de descoperire trebuie musai să o anunțe în cel mai scurt timp, iar piesele să fie predate în maximum 72 de ore la primăria pe raza căreia a fost făcută descoperirea. Monedele găsite în pădurea din Topliceni vor ajunge la Muzeul Judeţean Buzău, acolo unde vor fi expuse.
Aceia care face astfel de descoperiri sunt recompensați financiar cu o sumă care ajunge la 30% din valoarea bunurilor găsite. De menționat este că anul trecut, un grup de șapte căutători de comori a găsit într-o pădure din localitatea tot în județul Buzău, un vas ceramic în care se aflau peste 2.500 de monede medievale, pe care le-a predat apoi autorităților. Mai mult, în primăvara anului trecut s-au mai descoperit 749 de obiecte din bronz, argint şi argint aurit, care au fost evaluate la 41.385 lei.