Pentru tinerii din România care vor să conducă un autovehicul, deși nu au împlinit încă 18 ani, pot opta pentru un permis de conducere categoria AM, A1 sau B1. Asta în condițiile în care au vârsta de 16 ani.
Ce mașini pot conduce tinerii de 16 ani. Aceștia se pot înscrie la o școală de șoferi care are vehicule pentru categoriile permise de lege. Tinerii de 16 ani pot avea permis pentru mopede (categoria AM), motociclete ușoare (categoria A1 / permis scuter 16 ani) sau cvadricicluri (categoria B1 – permis auto la 16 ani). Aceste modele sunt echipate cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depaşeşte 50 cm3.
Conform evmarket.ro, vârsta minimă de la care se poate începe școala pentru categoria B1 este de 15 ani și 9 luni iar când se împlinește vârsta de 16 ani se poate susține examenul la Poliție. Iată care sunt condițiile de înscriere la școala de șoferi 16 ani și ce acte sunt necesare:
Prețurile pentru această școală sunt în jur de 2.000 de lei și includ pregătirea teoretică (legislație) și pregătire practică. De regulă, cursanții beneficiază de două ore de conducere în poligon.
Categoria B1 înseamnă cvadricicluri a căror masă proprie nu depășește 400 kg ( 550 kg pentru vehiculele destinate transprtului de mărfuri ) neincluzand masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice și care sunt echipate cu un motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depășește 15 kw ( 20 CP ) sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 15 kw
Vitezele maxime admise sunt de 90 km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri.
La categoria AM sunt incluse vehiculele, cu două sau trei roţi, a căror viteză maximă este între 25 km/h și 45 km/h. Aceste modele sunt echipate cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depaşeşte 50 cm3.
Această categorie este destinată motocicletelor cu cilindree de maximum 125 cm3, cu puterea maximă de 11 Kw, raport putere/greutate de maxim 0,1 Kw/kg și triciclurile cu motor cu puterea maximă de 15 Kw.