În țara noastră au fost descoperite două obiecte misterioase, cărora oamenii de știință încă nu le-au descifrat rostul şi înţelesul. Deși au fost analizate cu mare atenție, acestea continuă să rămână învăluite în mister. Specialiștii au fost uluiți să vadă ce se afla sub lucrările arheologice ale autostrăzii Sibiu-Nădlac.
Lucrările arheologice de pe traseul Autostrăzii Sibiu-Nădlac au scos la iveală scrierea cuneiformă de la Sibiu, care este mai veche cu 3.000 de ani decât cea descoperită în Asia. Scrierea conține cinci situri. Unul dintre situri este format din mai multe aşezări umane suprapuse. Cercetătorii au precizat că cea mai veche aparține culturii Starcevo-Criş, faza I, prima manifestare a neoliticului din sud-estul şi centrul Europei. Ar avea în jur de 8.000 de ani. Tot acolo a fost descoperită și o scrisoare foarte veche.
„Un anume fragment ceramic ne-a trezit semne de întrebare. Nu putem afirma că inciziile reprezintă un ornament, aşadar, singura posibilitate de interpretare – ajutată de forma şi posibilul mesaj al inciziilor – este că ar transmite ceva, o informaţie după un sistem necunoscut nouă, dar uzual la acea vreme.
Semnificaţia semnelor este foarte greu, dacă nu imposibil de descifrat, dar faptul că ele însemnau ceva pentru contemporani nu poate fi pus la îndoială. Este vorba despre o scriere de tip cuneiform, apărută la Sibiu cu 3.000 de ani înainte de cea cuneiformă clasică din Mesopotamia – ceea ce este de-a dreptul halucinant!”, a explicat Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal, pentru Libertatea.
Până în prezent nu s-au mai descoperit legături cu această scrisoare. Cercetătorii cred că cineva a călătorit în timp și a pus acolo acest obiect. Fragmentul ceramic este depozitat acum la Brukenthal.
Un alt obiect misterios a fost găsit de grup de muncitori aflaţi pe malul râului Mureş, în 1974, la est de Aiud. Trei obiecte îngropate în nisip, la 10 metri adâncime, iar două dintre ele s-au dovedit a fi oase de mastodonţi. Al treilea este considerat în continuare un mister. Obiectul a fost denumit „călcâiul de aluminiu de la Aiud”, pentru că seamănă cu un ciocan fără mâner.
Obiectul ciudat are peste 2 kg, prezintă două găuri de forme diferite, are două braţe şi e turnat dintr-un aliaj complex. La suprafață este acoperit cu un strat subţire de oxid de aluminiu, care este vechi de cel puţin 300-400 de ani. Specialiștii susțin că aluminiul pur n-a fost obţinut de om decât abia în secolul al XIX-lea, drept urmare nu-și explică rolul oxidului de aluminiu atât de devreme.
Cercetătorii cred că obiectul poate avea o vechime de minimum 20.000 de ani, alții în schimb cred că obiectul acoperit de oxid de aluminiu ar avea origine extraterestră. Acesta ar face parte dintr-un OZN care s-a prăbuşit pe Pământ.