Ziua Neagră. Fenomenul extrem de bizar care a avut loc în Canada: nu s-a mai întâmplat așa ceva vreodată

Ziua Neagră. Fenomenul extrem de bizar care a avut loc în Canada: nu s-a mai întâmplat așa ceva vreodată
Ziua Neagră. Fenomenul extrem de bizar care a avut loc în Anglia: nu s-a mai întâmplat așa ceva vreodată

Ziua Neagră din New England a avut loc pe 19 mai 1780. Atunci s-a observat o întunecare neobișnuită a cerului în timpul zilei. A fost un fenomen unic, dar spectaculos și bizar. Cum a convins un fenomen meteorologic misterios mulți americani că vine sfârșitul lumii? Rămâne să citiți în rândurile care urmează.

Ziua Neagră, fenomenul bizar din nordul Americii

Cu câteva zile înainte de 19 mai, oamenii observaseră o activitate neobișnuită pe cerul din New England. Regiunea ieșise recent dintr-una dintre cele mai reci ierni înregistrate și, în timp ce aerul era acum mai cald, era și dens și greu.

Soarele căpătase o nuanță roșiatică în orele din jurul amurgului și al zorilor, iar luna începuse să strălucească roz noaptea. Generalul George Washington, care a fost în tabără cu armata sa continentală în apropiere de New Jersey, a comentat vremea ciudată într-o intrare în jurnalul din 18 mai.

Ziua Neagră. Fenomenul extrem de bizar care a avut loc în Canada: nu s-a mai întâmplat așa ceva vreodată
Ziua Neagră fenomen natural, sau act divin

”Nori grei și neobișnuiți, întunecați și în același timp un fel de lumină strălucitoare și roșiatică amestecată…”, nota Generalul George Washington.

Se crede că principala cauză a evenimentului a fost o combinație de fum din incendiile de pădure, o ceață deasă și acoperirea cu nori. Întunericul era atât de complet încât lumânările erau necesare începând cu prânzul. Nu s-a dispersat până la mijlocul nopții următoare.

În ciuda acestor semne neliniștitoare, 19 mai 1780 a început ca o dimineață tipică, dacă nu chiar mohorâtă. Cerul era înnorat și răcoros și o ploaie ușoară cădea peste unele zone. Dincolo de Maine, New Hampshire, Rhode Island, Massachusetts și Connecticut, oamenii s-au ridicat și au început să mișune în jurul orașelor și fermelor lor.

Ziua Neagră, fenomenul extrem de bizar care a avut loc și Canada

Abia în jurul orei 8 sau 9 dimineața, cei mai mulți au observat că ceva nu este în regulă. O masă de nori nuanțați de rugină au apărut brusc dinspre vest și a început să acopere soarele încă în creștere. În loc să devină mai strălucitor, cerul s-a estompat și s-a transformat în ceață de culoarea cuprului.

Masa noroioasă de umbră și ceață a continuat să se adune pe măsură ce dimineața trecea. Unii oameni au abandonat munca din lipsă de lumină. Până la prânz, discul soarelui era complet ascuns, lăsând o mare parte din New England în întuneric.

Mulți oameni au fost obligați să lucreze și să ia masa de prânz la lumina lumânărilor. Alții pur și simplu se uitau uimiți la scenele care se desfășurau în jurul lor.

Ziua Neagră. Fenomenul extrem de bizar care a avut loc în Canada: nu s-a mai întâmplat așa ceva vreodată
Despre Ziua Neagră, în presa vremii

”Păsările s-au retras să se culce, cocoșii cântau în jur, ca la sfârșitul zilei. Obiectele nu puteau fi distinse, doar la o distanță foarte mică. Și totul purta aspectul de întuneric al nopții.”, scria profesorul de la Harvard, Samuel Williams.

Fenomen natural, sau acțiune divină

Pentru o mare parte din populația temătoare de Dumnezeu din New England, întunecarea bruscă părea o apocalipsă biblică. În timp ce cuvioșii s-au liniștit în rugăciune, alții au făcut drum la cea mai apropiată tavernă pentru băutura atât de necesară.

În Salem, Massachusetts, avocatul William Pynchon a menționat că un grup de marinari înbibați în băuturi alcoolice „s-au dus să pălăvrăgească și să se roage pe străzi”. Fenomennu le-a încurajat pe doamnele din oraș să-și dezbrace hainele și să li se alăture într-o sărbătoare morbidă.

Abia după ce a trecut „Ziua Neagră”, a apărut o dezbatere acerbă în presă. Oamenii învățați din New England au dat vina pe amurgul prematur, de la tranzitul lui Venus sau Mercur la o eclipsă de soare, o lovitură de meteori și amestecul de vapori din aer. Alții l-au denumit acțiune divină pentru violența revoluției americane în curs.

Ziua Neagră, dovedită științific

Profesorul de la Harvard, Samuel Williams, a studiat datele meteo și a colectat relatări personale despre Ziua Neagră. Împreună cu descoperirea faptului că era limitată la Noua Anglie, el a dat peste rapoarte despre incendii masive de pădure prin părțile din nord-est.

Martorii din unele localități au observat că Ziua Neagră a fost însoțită de ploi „groase, întunecate și funingine” și miros de frunze arse. Ar fi putut umbra să fie un nor de cenușă și fum provenit de la incendii îndepărtate? Williams și câțiva alții au sugerat că este posibil, dar teza lor a fost respinsă ca „simplă și absurdă” în ziare.

Ar dura câteva decenii, înainte ca teoria incendiilor forestiere să fie acceptată pe scară largă. A fost confirmat în sfârșit în 2007. Cercetătorii de la Universitatea din Missouri au descoperit semne ale unui incendiu masiv vechi de secole în Munții Algonquin din sudul Ontario.

„Cicatricile de foc” din inelele copacilor afectați au permis echipei să dateze flăcările în primăvara anului 1780. Au studiat rapoartele meteo din perioada respectivă. Au ajuns la concluzia că presiunea barometrică scăzută și vânturile puternice au dus cel mai probabil la fum în atmosfera superioară.

Dovezile arată că un fenomen similar s-a produs și în 1881. Atunci ceața provocată de incendiile din Ontario și Michigan a redus lumina soarelui în New England cu până la 90%.