09 nov. 2021 | 15:40

Setarea care înjumătățește consumul de energie electrică al televizorului. Tot mai mulți români au început să o pună în practică

Utile
Setarea care înjumătățește consumul de energie electrică al televizorului. Tot mai mulți români au început să o pună în practică
Un televizor poate deveni un „vampir energetic” care vă poate încărca factura la curent.

În lumea de astăzi, avansată din punct de vedere tehnologic, un televizor este acum mai mare ca niciodată. Acest lucru vă poate face să vă întrebați câtă energie este necesară pentru a alimenta aceste televizoare mai mari și mai luminoase. Nu există nicio modalitate de a răspunde la această întrebare. Depinde în mare măsură de tehnologia utilizată, LED, LCD sau plasmă, de dimensiunea ecranului și de luminozitatea imaginii. Dacă doriți să reduceți consumul de energie, dar vă îngrijorează faptul că televizorul nu este suficient de luminos, există soluții de rezolvare. De exemplu, încercați să obțineți un suport TV alb lucios cu lumini LED pentru a compensa orice diferență de luminozitate.

Sfaturi cum să diminuăm consumul de energie electrică al unui televizor

Dacă vă îngrijorează cantitatea de energie pe care o consumă un televizor din casa dumneavoastră, mai ales dacă îl folosiți mult, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce consumul de energie al televizorului.

Majoritatea producătorilor de televizoare, indiferent de ce model am vorbi, sau brand, au tot felul de ghiduri care să vă ajute să diminuați, sau chiar să înjumătățiți consumul energetic în cazul unui televizor.

Spre exemplu, Samsung, și-a actualizat ghidul pentru majoritatea modelelor scoase la vânzare, și toate la un click distanță, acest lucru putând fi făcut direct din menu-ul televizorului tău Samsung.

Un test recent al CNET a măsurat consumul de energie, în wați, pentru diferite setări de imagine calibrate ale unui televizor cu dimensiuni cuprinse între 32 și 65 de inci. Setările calibrate includ ajustarea emisiei de lumină a unui televizor la un anumit nivel.

Deoarece consumul de energie variază în funcție de luminanță, testul a oferit o comparație directă a consumului de energie la diferite setări. Consumul de energie a variat de la 48 la 400 de wați, la un cost de 10 până la 80 de dolari pe an, spun cei de la CNET.

Consumul de energie crește odată cu creșterea rezoluției unui televizor

Un televizor cu plasmă utilizează de obicei cu 20 % mai multă energie decât modelele LCD de dimensiuni similare. Consumul de energie crește odată cu creșterea rezoluției, ceea ce înseamnă că un televizor cu plasmă 720p va consuma mai puțină energie decât un televizor cu plasmă 1080p.

Un televizor, ca și alte electrocasnice și electronice din casă, poate deveni un vampir energetic care vă poate încărca factura la curent. Cu toate acestea, datorită îmbunătățirilor recente în ceea ce privește consumul de energie în modul activ, studiile arată că modelele mai noi de plasmă sunt comparabile cu televizoarele LCD în ceea ce privește eficiența energetică.

În plus, calitatea imaginii multor televizoare cu plasmă depășește calitatea imaginii modelelor LCD mai vechi. Televizorul cu LED este mai subțire și mai eficient din punct de vedere energetic decât modelele LCD convenționale, deși sunt, în general, mai scumpe la cumpărare.

Cea mai simplă metodă de a înjumătății consumul unui televizor

Deși există mai multe variante, inclusiv cele enunțate anterior, refeirotr la menu-urile televizoarelor, cea mai simplă metodă este de a micșora luminozitatea televizorului, mai ales seara, sau dacă respectivul televizor se  află într-o cameră ferită de lumina soarelui. Cu cât scazi mai mult luminozitatea cu atât consumă mai puțină energie electrică.

Alte metode de reducere a consumului

În cele ce urmează vă prezentăm alte șase metode simple, care nu necesită mult timp pentru a reduce consumul de energie al unui televizor.

1. Folosiți senzorul de lumină ambientală al televizorului

Televizoarele vin programate cu setări din fabrică, dar acestea nu sunt niciodată cele mai eficiente din punct de vedere energetic. De aceea, este un obicei foarte bun să vă obișnuiți să parcurgeți setările televizorului odată ce l-ați cumpărat, astfel încât să puteți programa televizorul așa cum vă doriți.

Multe dintre modelele mai noi de televizoare din zilele noastre sunt dotate cu un senzor de lumină ambientală care controlează luminozitatea imaginii de pe televizor. Profitați de această setare, asigurându-vă că este activată în permanență.

Această funcție are un senzor de lumină care funcționează prin detectarea cantității de lumină din cameră și ajustarea automată a luminozității, astfel încât să nu fie niciodată mai puternică decât aveți nevoie. Acest lucru funcționează prin faptul că ecranul este mai puțin luminos, utilizând astfel mai puțină energie.

2. Folosiți funcția de ecran gol a televizorului

Pentru a reduce consumul de energie al televizorului, funcția de ecran gol va fi de mare ajutor. Multe dintre televizoarele fabricate astăzi vă permit să ascultați televizorul cu imaginea oprită. Acest lucru este bun dacă faceți lucruri prin casă (curățenie, aveți grijă de copii etc.) și doriți doar să vă folosiți de sunet.

Dacă vă lăsați televizorul deschis pe parcursul zilei pentru ca în casă să existe un pic de zgomot pentru animalele de companie, vă puteți folosi de această funcție. Este într-adevăr o risipă de energie să lași imaginea pornită dacă nu te uiți la televizor, așa că folosește-te de această funcție ori de câte ori poți.

3. Folosiți o bară de alimentare pentru a opri televizorul

S-ar putea să credeți că atunci când vă opriți televizorul prin apăsarea butonului de alimentare, acesta este acum oprit și nu mai consumă energie. Din păcate, nu este așa. Pentru a evita risipa de energie și ca televizorul să consume energie atunci când este oprit, conectați televizorul la o bară de alimentare. În acest fel, atunci când nu utilizați televizorul, puteți să puneți comutatorul de pe bara de alimentare pe oprit, asigurându-vă că televizorul nu mai funcționează.

4. Comutați-vă televizorul pe modul de economisire a energiei

În setările televizorului tău, îl poți comuta pe modul de economisire a energiei. Această funcționalitate funcționează prin atenuarea luminii de fundal a televizorului dvs. Acest lucru ar trebui să reducă consumul de energie al televizorului dvs. cu aproximativ o treime. Rețineți că va trebui să comutați televizorul înapoi la setările obișnuite odată ce se întunecă în cameră, dar aceasta este o soluție excelentă pentru a reduce consumul de energie în timpul zilei.

5. Țineți cont de consumul energie atunci când achiziționați un televizor nou

Sunteți în căutarea unui televizor nou? Există câteva lucruri pe care le puteți face în timp ce cumpărați un nou televizor pentru a vă asigura că acesta consumă mai puțină energie și este mai eficient din punct de vedere energetic încă de la început.

În primul rând, luați în considerare dimensiunea și tipul de ecran pe care îl are televizorul pe care îl alegeți. De exemplu, un televizor LCD de 32 de inci cu consum redus de energie va consuma, de obicei, aproximativ jumătate din puterea unui televizor cu ecran cu plasmă de 42 de inci.

Acest lucru înseamnă că, cu cât televizorul pe care îl alegeți este mai mic, cu atât va consuma mai puțină energie. Rețineți că și alți factori, cum ar fi tipul de televizor și vechimea acestuia, joacă un rol în ceea ce privește eficiența energetică a televizorului.

În al doilea rând, asigurați-vă că, atunci când cumpărați un televizor nou, căutați eticheta „recomandat de Trust pentru economisirea energiei”. Acest lucru vă asigură că achiziționați un televizor care este deja optimizat cu funcții de economisire a energiei, fără a fi nevoie să vă jucați cu setările.

6. Treceți în modul standby

Multe dintre televizoarele mai noi care se fabrică în zilele noastre au o eficiență îmbunătățită în modul standby. Acest lucru înseamnă că, la majoritatea televizoarelor noi, consumul de energie este sub 1 watt. Trecerea televizorului în modul standby vă va ajuta cu siguranță să reduceți consumul de energie, dar cel mai bun mod de a face acest lucru este să vă opriți complet televizorul, folosind de preferință o bară de alimentare.

Concluzie. Un televizor poate avea un consum redus

Alte câteva lucruri ușoare pe care le puteți face includ utilizarea cronometrului de somn, utilizarea modului de economisire a energiei, vizionarea la un volum mai mic și oprirea acestuia în timpul reclamelor. Folosirea uneia sau a tuturor acestor funcții va reduce dramatic consumul de energie al televizorului dumneavoastră.

Sunt șanse să aveți mai multe televizoare în casă, așa că asigurați-vă că faceți acest lucru pentru fiecare televizor în parte. De asemenea, este o idee bună să îi educați și pe ceilalți membri ai familiei pentru a nu se juca cu noile setări ale televizorului.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Unul dintre simbolurile industriei Românești, o ruină. Uriașa infrastructură industrială, construită pe vremea lui Ceaușescu, de care s-a ale praful
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Prințul Harry se afundă de la zi la zi. Acuzații tot mai grave
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
Schimbare pentru cei cu permis Categoria B. Pot conduce noi vehicule
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! SONDAJ CURS
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro