Până la sfârșitul anului 2021, românii mai au câteva zile libere de la stat de care se vor bucura, cu siguranță. Ce sărbători legale au mai rămas în ultimele 2 luni ale anului.
Au mai rămas două luni din anul 2021, iar românii mai au câteva zile libere de la stat pe care și le pot lua fără probleme. În viitorul apropiat, cetățenii se vor bucura de câteva zile libere de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, considerate zile libere naționale. Cele două sărbători sunt recunoscute prin lege ca zile libere, prin urmare angajatorii vor fi obligați să le acorde.
Românii vor avea liber pe 30 noiembrie, sărbătoare care pică într-o zi de marți și miercuri de 1 decembrie, Ziua Națională a României. În continuare, românii se vor relaxa departe de locul de muncă în preajma sărbătorilor, în primele două zile de Crăciun, care vor pica în weekend.
În anul 2021, românii au fost dezamăgiți de faptul că jumătate dintre zilele libere de la stat au picat în weekend, mai precis opt zile din totalul de 15.
Potrivit legii, românii au dreptul la zile libere în datele în care există sărbători legale, recunoscute prin Legea Muncii. Așa se face că la finele lunii noiembrie angajații de la stat și privat ar putea avea parte de o minivacanță. Conform legislației, angajatul are voie la cel mult 5 zile libere, fiind inclusă și o zi de concendiu.
În situația în care zilele libere nu pot fi acordate, angajatorul va oferi compensații salariale persoanei aflate în subordine sau îi va acorda acestuia alte zile libere, într-o perioadă stabilită cu acordul ambelor părți. Conform legislației angajații vor putea benefica, pe lângă cele două zile, de alte trei, una fiind considerată ca zi de concediu.
În România, conform Legii Muncii, în situația în care angajatorii nu pot oferi liberele legale declarate de statul român, aceștia sunt obligați să asigure angajaților săi anumite compensații în termen de 30 de zile
Dacă acest lucru nu se poate face, atunci angajatorul va fi obligat să acorde sporuri salariale în procent de 100% din salariul de bază al angajatului în cauză.
Angajatorii care nu respectă aceste reguli și condiții vor fi „buni de plată” și vor suferi anumite penalități, în cazul în care nu sunt acordate nici zile libere, nici sporuri salariale. Mai exact, legea prevede că angajatorul poate primi sancțiuni usturătoare cuprinse între 5.000 de lei și 10.000 de lei.