20 oct. 2021 | 20:19

O nouă minivacanță pentru angajații din România. Pot avea chiar 5 zile libere cu una de concediu

Social
O nouă minivacanță pentru angajații din România. Pot avea chiar 5 zile libere cu una de concediu
Minivacanță la finalul lunii noiembrie

Prin lege românii au și în acest an dreptul la zile libere în zilele în care există sărbători legale, recunoscute prin Legea Muncii. Așa se face că la finele lunii noiembrie angajații de la stat și privat ar putea avea parte de o minivacanță. Conform legislației, ar avea voie la cel mult 5 zile libere, fiind inclusă și o zi de concendiu.

Minivacanță la finalul lunii noiembrie

Până la finalul acestuia an mai sunt sunt exact două luni. În aceste luni, noiembrie și decembrie, conform legislației în vigoare, mai sunt patru sărbători legale. În aceste zile românii vor avea parte de zile libere, sau după caz, de compensații bănești sau zile libere ulterioare, stabilite cu angajatorul de comun acord.

În acest an, pe 30 noiembrie Biserica Ortodoxă Română va sărbători o zi importantă. Este vorba de Sfântul Andrei, sărbătoare care pică exact în utima zi a aacestui an. A doua zi, pe 1 Decembrie, România sărbătorește Ziua Națională. Așa se face că în aceste zile românii vor avea cel puțin două zile libere, la care se pot adăuga alte trei. Cele două sărbători sunt recunoscute prin lege ca zile libere, în concluzie angajatorii vor fi obligați să le acorde.

În cazul în care nu se poate acest lucru, de comun acord, angajatorul va oferi ori compensații la salariul angajatului, sau se vor acorda alte zile libere. COnform legislației angajații vor putea benefica, pe lângă cele două zile, de alte trei, una fiind considerată ca zi de concediu.

Angajatorii obligați să acorde compensații

Conform Legii Muncii, angajatorii sunt obligați să acorde comepnsații în termen de 30 de zile, dacă nu pot acorda liberele, în cazul nostru pentru zilele de marți 30 noiembrie și miercuri 1 decembrie. Dacă acest lucru nu se poate face, atunci angajatorul va fi obligat să acorde sporuri salariale în procent de 100% din salariul de bază al angajatului în cauză. Există și penalități în cazul în care nu se acordă nici zilele libere și nici sporurile. Conform legii un angajator este pasibil de amendă, iar valorile sunt cuprinse între 5.000 de lei și 10.000 de lei.

În afară de 30 noiembrie și 1 decembrie, românii mai au alte două zile libere. Conform legii, pe 25 și 26 decembrie, în perioada Sărbătorilor de Crăciun, românii vor avea zile libere. Anul acesta Crăciunul va pica într-o zi de sâmbătă. Așa că, în acest caz liberele vor fi date celor care lucrează și în aceste zile, sau se vor compensa prin alte zile libere sau sporuri salariale.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
Capital.ro
Horoscop 25 aprilie 2024. Taurii ar putea găsi soluția la o problemă. Balanțele simt nevoia de echilibru
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro