O nouă minivacanță pentru angajații din România. Pot avea chiar 5 zile libere cu una de concediu

O nouă minivacanță pentru angajații din România. Pot avea chiar 5 zile libere cu una de concediu
Minivacanță la finalul lunii noiembrie

Prin lege românii au și în acest an dreptul la zile libere în zilele în care există sărbători legale, recunoscute prin Legea Muncii. Așa se face că la finele lunii noiembrie angajații de la stat și privat ar putea avea parte de o minivacanță. Conform legislației, ar avea voie la cel mult 5 zile libere, fiind inclusă și o zi de concendiu.

Minivacanță la finalul lunii noiembrie

Până la finalul acestuia an mai sunt sunt exact două luni. În aceste luni, noiembrie și decembrie, conform legislației în vigoare, mai sunt patru sărbători legale. În aceste zile românii vor avea parte de zile libere, sau după caz, de compensații bănești sau zile libere ulterioare, stabilite cu angajatorul de comun acord.

În acest an, pe 30 noiembrie Biserica Ortodoxă Română va sărbători o zi importantă. Este vorba de Sfântul Andrei, sărbătoare care pică exact în utima zi a aacestui an. A doua zi, pe 1 Decembrie, România sărbătorește Ziua Națională. Așa se face că în aceste zile românii vor avea cel puțin două zile libere, la care se pot adăuga alte trei. Cele două sărbători sunt recunoscute prin lege ca zile libere, în concluzie angajatorii vor fi obligați să le acorde.

În cazul în care nu se poate acest lucru, de comun acord, angajatorul va oferi ori compensații la salariul angajatului, sau se vor acorda alte zile libere. COnform legislației angajații vor putea benefica, pe lângă cele două zile, de alte trei, una fiind considerată ca zi de concediu.

Angajatorii obligați să acorde compensații

Conform Legii Muncii, angajatorii sunt obligați să acorde comepnsații în termen de 30 de zile, dacă nu pot acorda liberele, în cazul nostru pentru zilele de marți 30 noiembrie și miercuri 1 decembrie. Dacă acest lucru nu se poate face, atunci angajatorul va fi obligat să acorde sporuri salariale în procent de 100% din salariul de bază al angajatului în cauză. Există și penalități în cazul în care nu se acordă nici zilele libere și nici sporurile. Conform legii un angajator este pasibil de amendă, iar valorile sunt cuprinse între 5.000 de lei și 10.000 de lei.

În afară de 30 noiembrie și 1 decembrie, românii mai au alte două zile libere. Conform legii, pe 25 și 26 decembrie, în perioada Sărbătorilor de Crăciun, românii vor avea zile libere. Anul acesta Crăciunul va pica într-o zi de sâmbătă. Așa că, în acest caz liberele vor fi date celor care lucrează și în aceste zile, sau se vor compensa prin alte zile libere sau sporuri salariale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI