Iată care este bobul potrivit pentru un orez cu lapte perfect, dar și cum se face rețeta de orez cu lapte simplă și clasică. Iată ce trebuie să știi despre acest desert al copilăriei.
Rețeta de orez cu lapte este una simplă, dar dacă ții cont de anumite sfaturi nu are cum să nu-ți iasă absolut delicioasă. Astfel, proporția de orez și lichid trebuie să fie de 1:4, adică 100 gr de orez la 400 ml de lichid.
Orezul trebuie să aibă bobul rotund, de preferat, dar se poate face și cu altfel de bon de orez. Un alt sfat este că orezul se fierbe mai întâi în puțină apă, iar laptele se adaugă mai încolo. Apa rece este cea care dizolvă amidonul și contribuie la înmuierea mai rapidă a boabelor de orez. A nu se uita nici de sare la acest desert.
De asemenea, orezul cu lapre se gătește la foc mic și trebuie amestecat constant ca să nu se prindă de fundul oalei. Nu fierbe orezul până ce i se sparg boabele și se transformă într-un terci.
Mai întâi se despică păstaia de vanilie și se răzuiește miezul din ea. Se pune într-o cratiță îmăreună cu orezul uscat și 250 ml de apă. Se pune apoi și un vârf de cuțit de sare.
Se aduce totul la fierbere la foc mediu și se așteaptă ca orezul să absoarbă apa. Se toarnă apoi 750 ml de lapte și se continuă fierberea, de data aceasta la foc mic și amestecând încontinuu. Zahărul se pune spre final, atunci când orezul este aproape fiert, dar și zahărul trebuie să fiarbă măcar 3-4 minute.
În funcție de tipul orezului, acesta se poate fierbe fie în 15 minute, fie în 20 de minute. Consistența trebuie să fie una lichidă. Nu fierbe bobul de orez până se dezintegrează ci până când devine moale, dar miezul e puțin tare, adică al dente.
Nu te speria de lichidul din cratiță, deoarece acesta va fi absorbot de orez și după ce cratița se trage de pe foc. Se ia oala de pe foc și se acoperă cu un capac. Se lasă orezul să se umple circa cinci minute. Dacă va sta descoperit, orezul va căpăta o pojghiță la suprafață.