Sărmăluțele sunt un fel de mâncare preferat de români, nelipsit de pe mesele de sărbători. Hrănitoare, delicioase și gustoase, sarmalele cu foi de viță sau de varză sunt o delicatesaă nemaipomenită, în fața cărora cu greu poți rezista. Pentru ca rețeta de sărmăluțe să iasă perfect, ca la carte, nu orice orez merge pus în compoziție. Este o greșeală pe care o comit multe gospodine, de aici și gustul nu tocmai delicios și compoziția oarecum fărămicioasă.
Atunci când pregătești sarmalele tale preferate, orezul nu trebuie să lipsească. Totuși, nu orice fel de orez se potrivește compoziției de sărmăluțe, așa că ai grijă la ce greșeli faci de fiecare dată. În momentul în care mergi să cumperi ingredientele necesare pentru rețeta ta, alege doar acest fel de orez. Secretul? Va lege foarte bine compoziția, iar sărmăluțele tale nu se vor mai sfărâma în momentul fierberii. Te-am făcut curioasă?
Ei bine, când pregătești sărmăluțele, este bine să folosești doar orez cu bob rotund, pentru că cel cu bob lung nu leagă la fel de bine compoziția. Un alt pont al gospodinelor experimentate este să pui orezul cu bob rotund puțin la călit, împreună cu legumele și cu verdeața, ca să împrumute aroma lor demențială.
Sarmalele sunt un preparat tradițional și super delicios. Unii le preferă în foi de viță de vie, în timp ce alții nu se pot gândi decât la tradiționalele sărmăluțe în foi de varză. Indiferent de gusturi, rețeta îți iese delicioasă dacă respecți câteva secrete și faci o umplutură ca la carte.
Dacă ești fană a sarmalelor în foi de viță, atunci toamna este cea mai bună pentru a le face, pentru că foile puse la saramură în urmă cu două luni sunt perfecte de folosit.
Pentru rețeta de sărmăluțe, ai nevoie de 1 kilogram de carne de curcan, 2 cepe mari, 1 cană de orez, sare și mult piper. Separat, toacă o legătură de pătrunjel și asigură-te că ai la îndemână crenguțe de cimbru și leuștean. Lasă frunzele de viță la scurs, apoi taie nervurile și codițele tari. Amestecă bine carnea de vită tocată cu orezul, ceapa tocată fin, sarea, piperul și leușteanul tocat mărunt.
Împăturește sărmăluțele bine și pe fundul oalei pune o legătură de pătrunjel și câteva frunze de leuștean. Apoi adaugă sărmăluțele, punând puțin bulion printre straturi, ulei și apă. Acoperă totul cu frunze de viță de vie și apoi fierbe-le.