01 nov. 2021 | 10:18

Schimbare majoră pentru reducerea vârstei de pensionare. Toți românii vor sări în sus de bucurie

News
Schimbare majoră pentru reducerea vârstei de pensionare. Toți românii vor sări în sus de bucurie
Schimbare majoră pentru reducerea vârstei de pensionare, propunere a Violetei Alexandru

Schimbare majoră pentru reducerea vârstei de pensionare. Este o veste bună pentru cei care lucrează în condiții deosebite sau speciale de muncă și care beneficiază, conform Legii pensiilor, de reducerea vârstei standard de pensionare.

Schimbare majoră pentru reducerea vârstei de pensionare

Deși acum, la reducerea vârstei de pensionare sunt luați în calcul doar anii întregi lucrați în astfel de condiții, mai nou, printr-un proiect aflat în dezbaterea senatorilor, se dorește schimbarea acestei situații, dar și aplicarea reducerii vârstei de pensionare chiar și în cazurile în care s-a muncit în condiții grele fracțiuni de an, mai exact zile sau luni.

Astfel, în esență proiectul legislativ de la Senat vizează modificarea Legii pensiilor (263/2010) și stabilește că “pentru activitatea desfăşurată în fracţiuni de ani, exprimate în luni de zile sau în zile, se aplică reducerea proporţional cu timpul lucrat”.

De precizat este că reducerea despre care se vorbește este aceea stabilită de Legea pensiilor pentru cei ce au lucrat în condiții deosebite de muncă, în grupa I de muncă (conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001) sau în condiții speciale și vizează vârsta standard de pensionare.

Conform prevederilor actuale, numai anii întregi lucrați în astfel de condiții se iau în calcul la reducerea vârstei de pensionare. Însă după aplicarea măsurii, reducerea vârstei de pensionare o să fie mai mare în multe cazuri.

La ora actuală, teoretic, cel puțin, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei, iar stagiul complet de cotizare este, indiferent de sex, de 35 de ani.

Proiectul va mai da posibilitatea și acordării pensiei de urmaș soțului supraviețuitor

De asemenea, o altă prevedere cuprinsă în proiectul legislativ o să oblige autoritățile, atunci când calculează valoarea pensiei, să ia în calcul toate veniturile pentru care s-a plătit contribuţia la asigurările sociale, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, nu numai sporurile cu caracter permanent, după cum stabilește acum Legea pensiilor, scrie avocatnet.ro.

Proiectul va mai da posibilitatea și acordării pensiei de urmaș soțului supraviețuitor și-n cazul căsătoriilor cu o durată mai mică de zece ani, însă de peste un an. La ora actuală, legea stabilește că pensia de urmaș se poate acorda numai dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin zece ani.

Măsurile cuprinse în proiect s-ar aplica, dacă acesta o să parcurgă întreg traseul legislativ până atunci, începând cu data de 1 ianuarie 2022. Cu toate acestea, proiectul legislativ trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și apoi publicat în Monitorul Oficial, ca să se poată aplica.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Mahmureala, un mare dușman. Metode pentru a fi anihilată
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
România a pierdut o legendă. A fost idolul care ne-a făcut campioni. 2024, an de doliu național
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro