08 oct. 2021 | 19:50

Carantină sau izolare la domiciliu? Care este diferența dintre cele două

Sănătate
Carantină sau izolare la domiciliu? Care este diferența dintre cele două
Există o diferență între carantină și izolare

În toată această perioadă am auzit termeni, precum carantină și izolare la domiciliu. Deși, aparent, sunt asemănătoare, există totuși diferențe, dacă vreți din punct de vedere tehnic. La nivel european OMS a publicat noi orientări  cu privire la carantină sau izolare la domiciliu pentru COVID-19.

Există o diferență între carantină și izolare

Odată cu declanșarea pandemiei și creșterea numărului de cazuri autoritățile au impus în anumite cazuri starea de carantină și izolare la domiciliu. Ceea ce poate puțină lume știe, sau este familiarizată cu acești termeni, este că sunt diferențe între starea de carantină și izolare la domiciliu.

  • Izolarea este pentru persoanele care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 și li se cere să rămână în casele lor cel puțin 10 zile în timp ce monitorizează simptomele.

 

  • Carantina este pentru persoanele care au fost în contact cu cineva care are COVID-19 și care necesită să rămână acasă cel puțin 14 zile în timp ce se monitorizează simptomele.

 

Este foarte important, mai ales acum, să știm când și cum să ne izolăm sau când să stăm în carantină. Aceste informații pot contribui la stoparea răspândirii COVID-19. Dar izolarea și carantina nu sunt același lucru.

„Există o distincție între carantină și izolare. Carantina este pentru persoanele care au fost expuse și nu au dezvoltat încă simptome și nu știu dacă le au. Izolarea este pentru persoanele care sunt suspectate de a avea COVID-19 sau au avut COVID-19, sau care au testat pozitiv, indiferent dacă au sau nu simptome. Cred că este o distincție care se pierde foarte des, deoarece sunt și cuvinte utilizate în mod obișnuit. Nu credem că toată lumea apreciază că aceștia sunt termeni specifici acestor situații.”, spun specialiștii.

Cum să te izolezi

Conform recomandărilor DSP recent actualizate, izolarea este utilizată pentru a separape  cei infectați cu COVID-19 de cei care nu sunt. Cei aflați în izolare trebuie să rămână acasă cel puțin 10 zile după începerea simptomelor și până când simptomele lor s-au ameliorat și au fost fără febră de cel puțin 24 de ore fără medicamente care reduc febra.

În casă, cei izolați ar trebui să încerce să rămână departe de ceilalți membri ai gospodăriei. Ideea este să minimizați contactul cu oricine altcineva pentru a limita răspândirea bolii. Așadar, rămâneți acasă în timpul perioadei de izolare, de preferință într-un dormitor separat de alții din gospodărie, folosiți o baie separată, dacă este posibil, și evitați orice contact cu ceilalți membri ai gospodăriei și cu animalele de companie. Nu împărtășiți obiecte personale, cum ar fi vase sau pahare. Singurul motiv pentru a ieși din casă este dacă aveți nevoie de îngrijire medicală. Purtați o mască de protecție, dacă puteți, pentru a evita răspândirea bolii la alte persoane.

Cum intri în carantină

Îndrumările din jurul carantinei sunt ușor diferite. Carantina este menită să țină pe cineva care a avut un contact strâns cu cineva care are COVID-19 departe de alții. Conform recomandărilor DSP, ar trebui să rămâneți acasă timp de 14 zile de carantină, monitorizând în același timp simptomele. Conform autorităților, orice persoană care a fost în contact strâns cu cineva care are COVID-19 trebuie să fie pusă în carantină. Experții spun că situația de carantină poate ajuta la oprirea răspândirii virusului de la persoanele care nu știu încă că sunt bolnavi sau infectați.

Cea mai importantă regulă, stați acasă

Când vine vorba de regulile care reglementează ceea ce este permis în carantină și izolare, experții spun că este de fapt destul de simplu. Fie izolat, fie în carantină, oamenii trebuie să rămână acasă în orice moment. Așa că, cel mai bine este într-un caz sau caltul să respectăm aceste recomandări, menite să ne ajute atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru.

Parteneri
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi plătit sume impresionante pentru influenceri
Redactia.ro
Județele din România unde Călin Georgescu a ieșit pe locul 1 la alegerile prezidențiale 2024
Click.ro
Alegeri parlamentare 2024: Listele cu toți candidați înscriși, din fiecare județ, în cursa pentru Senat și Camera Deputaților
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Bradul perfect de Crăciun. Când îl cumperi ca să nu ai probleme
EVZ.ro
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Spynews
Dezvăluire șoc despre Călin Georgescu. Actorul Florin Zamfirescu aruncă bomba: Dispar toate!
Capital.ro
Cum arată apartamentul în care locuiește Maurice Munteanu. Canapeaua din living costă 8.000 de euro, iar masa e 4.000 de euro. Cât a costat locuința plină de stil
Avantaje
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Antena 1
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Shtiu.ro