Înșelăciune în vremuri de criză! Ce pățesc oamenii care vor să dețină certificate false de vaccinare? Asttfel de cazuri au avut loc în multe țări. Iată mai multe detalii din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Polițiștii avertizează asupra unui nou tip de înșelăciune care a ajuns și în țara noastră. Cei care cad victime în această situație sunt tocmai persoanele dornice de a obține un certificat verde de vaccinare anti-COVID-19, fără a efectua vaccinul. Conform IGPR, există din ce în ce mai multe grupuri pe rețelele de socializare unde se pun la vânzare certiicate de vaccin COVID-19.
„Din cercetări a reieşit că persoane necunoscute creează pe aplicaţiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conţin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. şi postează anunţuri de vânzare de certificate COVID-19”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Cei care doresc astfel de documente false intră în discuții cu ofertantul prin conversații scrise, private. În modul acesta trimit date cu caracter personal pentru completarea documentului, ulterior le este solicitată și o sumă pentru serviciile prestate de aproximativ 100 de euro.
Conform sursei citate, plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, cu ajutorul aplicației PayPal, după ce sunt oferite instrucțiuni precise de plată și codul QR al portofelului electronic sau adresa de e-mail a beneficiarului.
„Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum şi ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunţă la tranzacţie”, mai detaliază autoritățile.
După efectuarea plății, vânzătorul nu mai transmite nimic și blochează conversațiile cu solicitantul. Tipul acesta de înșelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicațiile diverse. Cercetările continuă în vederea identificării persoanelor implicate și stabilirea întregii activități infracționale.
„Acest tip de înşelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicaţiile securizate de comunicare şi de plată, precum şi de reticenţa persoanelor înşelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală”, precizează comunicatul citat de Agerpres.