Unele alimente au trecute ora pe ambalaj pe lângă detaliile despre compoziție și termen de valabilitate cum suntem obișnuiți cu toții. Care este semnificația aceasteia? Puțini sunt atenția la acest lucru.
Oamenii sunt îndemnați să citească atent etichetele produselor pe care le cumpără și să fie cu atât mai dedicați cumpărăturilor. Mulți dintre noi nu vin cu o listă de acasă și ajung astfel să cumpere haotic în funcție de poftele de moment sau de lucrurile care li se par mai practice și simple pe care să le introducă în dieta zilnică.
Orice produs trebuie verificat pentru a nu fi în special expirat sau în conformitate cu ingredientele plăcute de organismul fiecăruia. Indiferent ce și de unde ai cumpăra, este necesar să fii atent la acest amănunt care îți salvează timpul și îți poate îmbunătăți echilibrul din meniul tău.
Nu trebuie să te încrezi nici în producător sau distribuitor. Exemplu: dacă găsești un cofraj de ouă lăsat în vitrina frigorifică pentru lapte sau brânzeturi ambalate, nu e indicat să-l iei pentru că nu știi când a fost depozitat acolo.
Poate acesta a fost plimbat dintr-un căruț în altul, altcineva a decis să-l ia dintr-un loc abandonat de clientul anterior și cel din urmă a hotărât și el că nu-l dorește așa că l-a lăsat la voia sorții.
Dacă nu știai, de regulă produsele cu o dată de expirare foarte apropiată sunt aduse mai în față. Ori de câte ori te gândești să iei un aliment, verifică bine acest detaliu. Aceasta regulă practicată de multe magazine este menită să aibă drept consecință comercializarea produselor care se apropie de termenul final.
Totuși, nu este greșit să le cumperi atât timp cât știi că le vei consuma în timp util. În mod ideal, când un produs stă numai 72 de ore pe raft, pe el se află ora imprimată, ziua și luna, în cazul celor care pot sta și o lună.
„Puteți să mâncați biscuiții și la 6 luni de la expirare. Conservele sunt bune și după ani de zile. Conserva nu trebuie însă să fie modificată sau bombată. Înainte de a consuma un astfel de aliment consultați-vă simțurile. Uleiul din nou nu poate să expire, dar dacă este lăsat la căldură se râncezește. Produsele congelate pot fi folosite și la un an după achiziție.
Din păcate, asta înseamnă o societate de consum – aruncatul și cumpăratul. Cei care stabilesc normele au ajuns să ducă lucrurile în extrem. Nu există un risc de îmbolnăvire, ci doar un detaliu care poate fi respectat. Atâta vreme cât lanțul de congelare nu a fost întrerupt, e bine. După ce a fost dezcongelat, bacteriile încep să se multiplice”
Mihaela Bilic (Sursa: ‘La Măruță’ – Pro TV)