Pensii 2022. Sunt vești bune pentru pensionarii din România, iată cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie și ce a anunțat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu.
Pensiile ar putea crește de la 1 ianuarie 2022 cu 6-7%, urmând ca procentajul exact să fie stabilit de Guvern, în funcție de calcule care includ rata inflației din 2019, evoluția salariului mediu brut, precum și capacitatea financiară a bugetului de a susține majorarea pensiilor, a spus Dani Vîlceanu, ministrul Finanțelor.
Anul acesta însă, pensiile sunt înghețate la nivelul anului trecut, iar creșterea punctului de pensie a fost prorogată, după o majotare de 14% acordată înaintea alegerilor de la finalul anului trecut.
Creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2022 cu rata inflației, la care o să de adauge cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, a fost anunțată încă de la începutul anului, proiectul de ordonanță fiind adoptat încă din 18 februarie 2021. Întrebat despre majorarea pensiilor la nivelul prevăzut de legea pensiilor, Dan Vîlceanu a spus că statul nu își permite asta.
”Politic discutând, îți dorești să crești pensiile cât mai mult, pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig în voturi, electoral. Dar este și o asumare de răspundere că poți plăti acea sumă. E adevărat (că avem în vigoare o lege a pensiilor, n.r.) și ne dorim să ajungem ca acea lege să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere”, a spus Dan Vîlceanu într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3.
Dan Vîlceanu a confirmat faptul că varianta Finanțelor este indexarea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflației și a mai spus că și cu jumătate din creșterea reală a salariului mediu brut.
”Și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie, pentru că asta a fost și asta este și acum una dintre regulile din lege. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, pentru că aceea se ia în considerare acum, poate 6-7%, să vedem cât va fi exact când vom face aceste calcule”, a spus ministrul.
De menționat este că pensiile sunt prevăzute și în forma finală a Planului Național de Redesare și Reziliență convenit cu Comisia Europenă. â Guvernul a promis că o să introducă o nouă formulă de calcul atât pentru noii pensionați, cât și pentru pensiile aflate deja în plată, având obiectivul de a menține cheltuielile publice cu pensiile la 9,4% din PIB.
De menționat este că Guvernul Cîțu a mai promis egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei până în 2035, dar și să ofere stimulente pentru pensionarea mai târzie, să revizuiască sistemul de pensii speciale și să majoreze cota la Pilonul II de pensii administrate privat.