Ştefan Bănică jr, printre vedetele noastre cele mai afectate de actuala evoluţie a pandemiei. Ce i s-a întâmplat artistului. Muzica şi divertismentul nu fac casă bună cu pandemia. Actuala situaţie de incertitudine şi creşterea alarmantă a numărului de infectări înregistrată la nivel naţional în ultimele zile fac ca multe dintre vedetele industriei noastre muzicale să fie în continuare extrem de afectate.
Ştefan Bănică, spre exemplu, e una dintre vedetele autohtone cu o priză extraordinară la public, care resimte efectele indirecte ale situaţiei. El are programat sâmbătă, 25 septembrie, la Teatrul de Vară, de la ora 19.00, un super concert împreună cu trupele sale, Rock’n’Roll Band & The 50’S, dar și cu invitați-surpriză, la care însă se vânduseră, cu 48 de ore rămase până la showul live puţin peste un sfert din totalul biletelor ce pot fi puse în vânzare, ţinând cont de respectarea cu stricteţe a regulilor sanitare impuse de către autorităţi.
În ciuda numărului mic de bilete vândute, artistul nu intenţionează să-şi anuleze reprezentaţia, poate şi fiindcă ultimul weekend din luna septembrie ar putea constitui ultimul în care vedete, pe de o parte, şi spectator, pe de alta, îşi pot da întâlnire.
Biletele la showul lui Ştefan Bănică jr, „Party in the park” se ridică la 130 de lei, dar la suma aceasta se mai adaugă 30 de lei pentru testul rapid de la intrare, pentru cei care nu au încă ambele doze de vaccin făcute.
Ştefan Bănică s-a numărat în ultimii ani printre vedetele autohtone ce au condus topul încasărilor după spectacolele lor. Tradiţionalele sale concerte de Crăciun sau cele dedicate Zilei Femeii au ţinut ani buni capul de afiş al perioadelor respective, însă ultimii doi ani au adus o schimbare a paradigmei.
Azi, cei 10.000 de euro pe care Bănică îi încasa la un concert par a fi devenit istorie. Pentru acest an, el a reuşit un concert foarte bun de Ziua Femeii, în luna martie, dar cu doar 30% asistenţă, fiindcă autorităţile atât au permis, iar la începutul toamnei nu ştie dacă va reuşi să acopere pragul a 3.500 de euro cât îl costă în mod tradiţional un show live făcut după gustul şi standardele sale de calitate, cu participarea trupelor sale partenere, care l-au impus însă atenţiei publicului larg .
Pe de altă parte, cei mai mulţi dintre organizatorii de evenimente contactaţi de playtech.ro sunt de părere că industria muzicală va suferi din nou o cădere semnificativă în ultimele trei luni ale anului.
„Nu există condiţii clare în care poţi organiza ceva de acum înainte. Nu ştii dacă şi cum vei putea organiza petreceri de Crăciun sau de Revelion, în condiţiile în care la sfârşit de septembrie şi început de octombrie agenda era deja bătută în cuie pentru mulţi dintre jucătorii de pe piaţă.
Însă nici noi, organizatorii, nici vedetele, nici cluburile, nici hotelurile şi nici primăriile nu au la acest moment vreo idee despre viitorul imediat. Ca atare, sunt şanse mari ca nici în acest an să nu fie organizate tradiţionalele evenimente de Crăciun”, a declarat pentru playtech.ro, sub acoperirea anonimatului, unul dintre cei o vastă experienţă în industria muzicală.
Însă problema cea mai mare rămâne în opinia aceleiaşi surse “frica”.
„Oamenilor a început să le fie iar frică să iasă să se distreze. Mulţi nu mai vor incertitudine sau, după caz, nu acceptă să plătească bani mai mulţi, şi pentru testare. Ca atare, nici tu, organizator, nu poţi mări preţurile şi nici desfăşura spectacole în săli mari, impunătoare, ca Sala Palatului sau Sala Mare a Teatrului Naţional, fiindcă regulilele îţi impun anumite limite, ce nu-ţi permit respectarea reţetei financiare care să ofere satisfacţie tuturor părţilor implicate. Şi atunci, nimeni nu va mai face nimic!”, mai precizează aceeaşi sursă.