Se pare că în Afganistan nu mai sunt furturi, dar și alte lucruri au dispărut. Astfel, deși securitatea s-a îmbunătățit în mare măsură, economia Afganistanului este în ruină, în pofida sutelor de miliarde de dolari cheltuite pentru dezvoltare din ultimele două decenii.
De altfel, seceta și foametea împing oamenii să fugă de la țară la orașe, iar Programul Alimentar Mondial exprimă temerea că alimentele s-ar putea termina până la finalul lunii acesteia, împingând astfel aproximativ 14 milioane de oameni în pragul foametei.
„Fiecare afgan, copiii, tuturor le este foame, nu au o singură pungă de făină sau sticlă de ulei de gătit”, a spus Abdullah, locuitor al Kabulului.
Mai mult, în Kabul au apărut piețe improvizate în care oamenii vând bunuri de uz casnic contra numerar, însă cumpărătorii nu sunt deloc mulți.
Locurile de muncă sunt ceva rar și mulți lucrători guvernamentali au fost neremunerați de cel puțin două luni. Deși tot mai mulți oameni par să fi salutat sfârșitul luptelor, se pare că orice beneficiu a fost umbrit de prăbușirea economiei.
„Securitatea este destul de bună în acest moment, dar nu câștigăm nimic”, a declarat un măcelar din zona Bibi Mahro din Kabul.
”În fiecare zi, lucrurile se înrăutățesc pentru noi, tot mai rău. Este o situație foarte rea.”
Chiar dacă oficialii talibani au spus că nu intenționează să repete guvernarea fundamentalistă răsturnată de o coaliție condusă de SUA după atacurile din 11 septembrie 2001, aceștia întâmpină mari dificultăți să convingă lumea exterioară că ei s-au schimbat în realitate.
Relatările despre uciderea civililor și bătăile administrate jurnaliștilor, dar și îndoielile în ce privește promisiunile că drepturile femeilor vor fi într-adevăr respectate potrivit interpretării talibanilor asupra legii islamice au subminat încrederea.
De asemenea, a existat și o mare neîncredere față de personalități guvernamentale, precum noul ministru de interne Sirajuddin Haqqani, desemnat de SUA ca terorist global. Apoi, a fost necesar ca talibanii să dezmintă speculațiile despre diviziunile interne profunde, negând zvonurile potrivit cărora viceprimarul Abdul Ghani Baradar ar fi fost ucis într-un schimb de focuri cu susținătorii Haqqani.
Oficialii susțin că guvernul lucrează ca să pună iar serviciile în funcțiune și că străzile sunt acum în siguranță, însă pe măsură ce starea de război dispare, rezolvarea crizei economice apare acum ca o problemă majoră.
„Furturile au dispărut. Dar și pâinea a dispărut”, a spus un comerciant.