Românii care stau la bloc trebuie să ia asta la cunoștință! Ce se întâmplă dacă acumulezi restanțe la întreținere? Noi detalii din partea legislației asociațiilor de proprietari pentru cei care nu-și plătesc la timp cheltuielile.
Vești proaste pentru românii care stau la bloc. Termenul de plată pentru sumele datorate asociației de proprietari este de 30 de zile de la data afișării la avizier, arată Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.
Locatarii care nu plătesc la timp vor plăti penalizări de maximum 0.2 la sută pentru fiecare zi de întârziere. Penalizările după alte 30 de zile de la depășirea termenului practic. Asociația de proprietari poate să stabilească penalizări pentru sumele restante de cel mult 0.2% pentru ziua de penalizare.
Formularea din textul legii lasă la latitudinea reprezentanților asociației stabilirea exactă a procentului aplicat, arată avocatnet.ro. Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere intră în fondul de penalități al asociației de proprietari.
Ele vor fi folosite în special pentru plata penalităților impuse asociației de către terți sau și pentru cheltuieli cu reparații asupra proprietății comune. Legea interzice folosirea sumelor în alte scopuri.
De asemenea, administratorul este obligat să notifice în scris proprietarul în cauză și să înștiințeze și președintele și comitetul executiv al asociației despre toate acestea. Este tot sarcina asociației să ia măsuri pentru recuperarea sumelor neplătite în termenul de trei ani prevăzut de lege. Dacă nu se întâmplă acest lucru există riscul prescrierii datoriilor.
Apartamentele racordate la termoficare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare până la finele anului curent, arată o lege adoptată deja de Camera Deputaților.
„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.
În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se arată în legea energiei termice.