A apărut primul cinematograf de bloc din România, localizat într-un cartier vechi din Timișoara: „Ideea mi-a venit când mă plictiseam”

A apărut primul cinematograf de bloc din România, localizat într-un cartier vechi din Timișoara: „Ideea mi-a venit când mă plictiseam”
A apărut primul cinematograf de bloc din România, localizat într-un cartier vechi din Timișoara

Locatarii a două blocuri din Timișoara vor avea, de acum înainte, propriul lor cinematograf. Acesta se află în curtea care desparte cele două imobile. Se numește Cinema Paradiso și este ideea unui actor al Teatrului Național Timișoara. Potrivit RFI, Romeo Ioan a dorit ca vecinii să se simtă ca și cum aparțin unei comunități unite.

Primul cinematograf de bloc din România

Cinema Paradiso s-a deschis recent în cartierul Iosefin, din Timișoara, în curtea care separă două foste cămine construite pentru muncitori, deținute în trecut de CFR. Mai exact, cinematograful se află pe strada Gheorghe Pop de Băsești, în partea stângă, după ce treci podul de la fosta fabrică de țigări.

Acolo se află două imobile diferite, însă care au același număr, dar fiecare are altă scară. În blocul de la stradă, la scara A, Romeo Ioan, actor la Teatru Național. Imobilul este nou, recent reabilitat. În casa scării se află mereu o expoziție de desene.

Acestea sunt portrete de celebrități, realizate în stil pop art, în acrilic. Toate poartă aceeași semnătură, a lui Romeo Ioan. Atunci când urci scările, îți zâmbesc personaje celebre precum Marilyn Monroe, Marc Chagall sau Barack Obama.

„E super, e mult mai bine decât în apartament să te uiți. E fain că ești cu toți vecinii, îi mai cunoști, îi super, îmi place mult ideea. Chiar mi s-a părut uimitor prima dată când am ieșit și a fost super, foarte faină ideea”, spune un spectator.

Ce cred vecinii și locatarii despre acest proiect

Cinematograful se află în curtea dintre cele două imobile, în spatele blocului. Acesta este primul cinematograf comunitar din România, fiind în întregime ideea lui Romeo. Filmele sunt proiectat pe un zid, acesta fiind zugrăvit de către artist. În primă fază, Romeo se gândea la o meci de fotbal, însă a ieșit altceva la final.

„Denumirea vine de la comunitate, comunitar, și cinema… de la Cinema Paradiso. Ideea mi-a venit când mă plictiseam, mă uitam pe un zid aici și m-am gândit «ce fain dă un meci de fotbal cu vecini uitându-se la el». Pentru că în perioada era un turneu final de campionat. European sau mondial, nu contează. Și ăla a fost gândul de o proiecție pe zid. Fotbal, că se adună oamenii. Când eram copil, a fost o perioadă în care nu se mai transmiteau asemenea meciuri la televiziune și unii prindeau sârbii, stăteam cocoțat cu antena și o țineam în poziția cât de cât corectă, că ecranul era plin de purici.

Cinema Paradiso a fost primul film pe care l-am pus. De atunci am pus și «Il Postino», și «Venus», cu Peter O’Toole. Am pus și film de acțiune, «Mihai Viteazul». Vin oamenii, dar s-a și întâmplat să și rămân singurul care se uită la film, de câteva ori”, povestește Romeo Ioan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI