30 aug. 2021 | 17:29

IKEA, acuzată că distruge pădurile din România. Ce a făcut un ONG de mediu

News
IKEA, acuzată că distruge pădurile din România. Ce a făcut un ONG de mediu
IKEA se confruntă cu acuzații dure. Ce susțin reprezentanții unui ONG

Compania uriașă IKEA se confruntă cu acuzații din partea unui ONG de mediu cu privire la distrugerea pădurilor din România. Au ieșit mai multe detalii la iveală cu privire la practicile dăunătoare pe care le au reprezentanții magazinelor.

IKEA exploatează pădurile? Ce a demonstrat un ONG de mediu

Agent Green susține că firma IKEA își desfășoară activitatea prin practici forestiere ce aduc prejudicii mediului, dar și ariilor naturale protejate prin a avea pretenții minime de la angajații ce își duc munca pe terenurile deținute de companie.

Reprezentanții ONG-ului susțin că IKEA nu ar lucra în baza strategiilor UE ce se referă la domeniul Forestier și al Biodiversității pentru 2020, unde este necesară protejarea strictă a pădurilor seculare și primare. Între timp, mai degrabă, aceste locuri par exploatate.

Mai multe date ale unui amenajament silvic ce ține de IKEA au fost analizate de către reprezentanții ONG-ULUI. Se pare că ar exista o politică în care este prioritară tăierea parcelelor de pădure ce au copaci cu vârste cuprinse între 120 și 190 de ani, pe baza unei urgențe de regenerare.

Totuși, în timp ce se consideră că unii copaci își pierd din valoarea comercială după 120 de ani, se pare că adevărul este altul. Mai cu seamă, anumite specii încep să fie cu mult mai valoroase după mulți ani din punct de vedere al biodiversității, așa că reprezentanții ONG-ului cer ca politica să fie schimbată.

”Am reușit să documentăm pentru acest raport faptul că o parte din lemnul extras din pădurile seculare exploatate în interiorul sitului Natura 2000 Penteleu ajunge la Kronospan și HS Timber, două dintre cele mai mari companii de prelucrare a lemnului din România.

În 2017, IKEA a anunțat că nu va mai folosi lemn furnizat de HS Timber în cadrul lanțului ei de producție după ce HS Timber și-a pierdut certificarea FSC. Cu toate acestea, rolurile s-au schimbat și acum societatea suedeză îi furnizează societății HS Timber lemn din propriile păduri.

Agent Green îi cere societății IKEA să își schimbe urgent strategia forestieră și să permită protejarea deplină a pădurilor seculare”, au explicat reprezentanții ONG-ului, potrivit Cotidianul.

Ce spun reprezentanții ONG-ului despre IKEA. Acuzații dure

IKEA este desemnat ca cel mai mare proprietar privat de păduri din țară, cumpărând în 2015, prin societatea INKA Investments SRL, suprafețe uriașe.

În acest moment, compania are în portofoliu 50.000 de hectare de păduri. Totuși, cei de la Agent Green au descoperit unele nereguli atunci când vine vorba de modul în care sunt tratate aceste medii, explicând că habitatele naturale și pădurile seculare ar fi compromise, nu protejate.

”IKEA acordă o atenție minimă bunelor practici de management forestier și susține și promovează un mediu în care nerespectarea regulilor și a regulamentelor are frecvent drept rezultat zone în care habitatele naturale sunt compromise și pădurile seculare sunt șterse de pe fața pământului.

În loc să „protejeze pădurea și elementele de biodiversitate”, IKEA a ales o cale care ar putea avea pe termen lung un impact devastator asupra comunităților din împrejurimi și a biodiversității.

Pentru realizarea prezentului raport, investigatorii Agent Green au documentat în detaliu fiecare presupusă încălcare observată în cadrul suprafețelor forestiere respective și impactul pe care îl are asupra mediului, mai ales atunci când presupusele încălcări au loc în zone care au fost desemnate arii protejate de Uniunea Europeană.”, au transmis aceștia.

Ce nereguli au fost sesizate

Mai exact, reprezentanții ONG-ului au descoperit că în zona Pădurea Valea Neagră au existat tăieri rase, nu progresive, regenerarea fiind una minimă. Au fost observate urme de benzină de la vehiculele folosite în timpul exploatării, precum și o cantitate mare de resturi de lemn.

Utilzaje forestiere mari au fost folosite, provocându-se eroziunea solului, dar există și indicii la nivelul solului prin care se arată că anumiți copaci au fost târâți prin pădure, încălcându-se regulamentele și practicile silvice naționale. De asemenea, arborii de biodiversitate lipsesc din zona respectivă.

Parteneri
Cine e tânăra pe care Silviu Prigoană a vrut să o înfieze. "Îmi spunea mereu că ar vrea să locuiesc cu el"
Redactia.ro
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Click.ro
Momentul în care Ludovic Orban își anunță retragerea din cursa pentru Cotroceni și susținerea pentru Lasconi. Reacția candidaților
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Mâncare de murături cu mămăligă. Ingredientul surpriză, care îi dă un gust irezistibil
EVZ.ro
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Spynews
Marea actriță a României a murit, lăsând un gol imens. A fost o legendă a teatrului
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
RETRAGEREA MOMENTULUI din CURSA ELECTORALĂ! A anunțat ÎN DIRECT
Mediaflux
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro