Un fenomen bizar are loc într-un loc din România ce a devenit faimos după ce mai multe filmulețe au ajuns pe internet sau după ce oamenii au povestit ce li s-a întâmplat. Specialiștii au explicat ce se întâmplă, de fapt, în locul unde mașina merge singură la deal.
În Maramureș, pe drumul dintre Budești și Cavnic, există un loc în care mașinile, scoase din viteză, urcă singure dealul. Chiar dacă există mai multe fenomene bizare în țară, locul respectiv a devenit extrem de cunoscut și de popular printre oamenii.
Mulți au crezut că ar fi vorba de o activitate paranormală, fără a reuși să își explice de ce mașinile pot să urce singure dealul. Astfel de fenomene ciudate pot să fie întâlnite și în Iași, în zona Bacium, dar și la trecerea dintre Baia Mare și Sighetu Marmației, în Munții Gutâi.
De asemenea, oamenii au explicat că situații bizare sunt și în Badabag, Tulcea, Obârșia Lotrului, Buzău sau Măgura Baciului, Bacău. În timp ce specialiștii spun că în aceste zone ar putea să fie vorba și de un câmp electromagnetic, misterul a fost elucidat cu privire la zona din Maramureș!
În realitate, nu ar fi vorba despre fenomene paranormale, așa cum s-au temut oamenii ce au trecut prin respectiva zonă, ci, mai degrabă, despre o iluzie optică. Mai exact, specialiștii au explicat de ce cred oamenii că mașinile pot să urce singure în respectivul loc din Maramureș.
Cu acestea fiind spuse, drumul coboară, nu urcă, senzația mincinoasă fiind creată chiar de peisaj. Specialiștii au susținut că există o schimbare de unghi sau o rupere de pantă, așa că toți oamenii au impresia că în locul respectiv există un deal, când, de fapt, nu este deloc vorba de așa ceva.
Creierul interpretează, de multe ori, drumul ca fiind unul drept dacă punctul de orizont poate să fie văzut unde drumul dispare, chiar dacă există o pantă. Totuși, dacă orizontul este înalt, drumul este intepretat ca fiind la vale, fără a se ține cont de direcția de înclinare, de aici și fenomenul bizar din Maramureș.
Specialiștii au mai venit cu o altă interpretare a problemei. În momentul în care o pantă înclinată este flancată sau precedată de una cu o înclinație mai mare, ce are același sens, prima o să fie percepută ca având o înclinație în direcția opusă, spre deal, potrivit Cancan.