20 aug. 2019 | 15:24

Noua Lege a Pensiilor. Cum poți cumpăra vechime la pensie și cine poate beneficia de această facilitate

Știri generale
Noua Lege a Pensiilor. Cum poți cumpăra vechime la pensie și cine poate beneficia de această facilitate
Noua lege a pensiilor. Cum faci să cumperi vechime a pensie?

Noua lege a pensiilor aduce vești bune pentru actualii, dar și pentru viitorii pensionari. Aceștia nu vor mai trebui să-și facă nicio grijă, pentru că vor putea beneficia de o facilitate specială. De acum se poate cumpăra vechime. Cum se poate face acest lucru?

Noua lege a pensiilor. Cum se poate cumpăra vechime?

Legea nouă a pensiilor aduce vești bune pentru actualii și viitorii beneficiari a indemnizațiilor lunare. Pensionarii vor putea cumpăra vechime pentru anii în care nu au cotizat la sistemul public de pensii. Românii vor putea face plăti retroactive la pensii pentru perioade însumate de maximum 5 ani în care nu au cotizat la stat, conform noii legi care a fost publicată recent în Monitorul Oficial.

Cumpărarea vechimii pentru pensie pentru perioadele neasigurate din trecut este prevăzută de Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Aceasta va intra în vigoare până în anul 2021. Cei care vor putea beneficia de acest lucru sunt cei care au cotizat 10 ani consecutiv. Aceștia vor urma să facă un contract de asigurare socială cu casa de pensii pentru a-și putea plăti în rate contribuția pentru perioada lipsă.

Noua lege a pensiilor. Cum poți face să cumperi vechime

Noua lege a pensiilor. Cum poți face să cumperi vechime

Documentul oficial

„(2) Orice persoană care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel puțin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială.
(3) În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială și pentru perioadele de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(4) Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială prevăzut la alin. (3), sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data dobândirii capacității de muncă și data încheierii contractului de asigurare socială.
(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare facultativă prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare și se valorifică pentru obținerea unei pensii potrivit prezentei legi”
Arată documentul

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Ce secret ascunde biserica din România unde află mormântul lui Arsenie Boca. Care este programul de vizitare al mănăstirii care are o istorie fascinantă
Click.ro
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Aveți pistrui și vreți să scăpați? Metodele sunt simple
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
Ordin UE. România, nevoită să aplice legea. Anunț pentru cine cumpără online
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
SE TERMINĂ RĂZBOAIELE! DONALD TRUMP a dat vestea cea mare!
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Primele declarații ale Mihaelei Botezatu după moartea lui Silviu Prigoană. Ce se întâmplă cu fiii: ”Știm ce i-ai făcut lui tati”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro