Noua lege a pensiilor aduce vești bune pentru actualii, dar și pentru viitorii pensionari. Aceștia nu vor mai trebui să-și facă nicio grijă, pentru că vor putea beneficia de o facilitate specială. De acum se poate cumpăra vechime. Cum se poate face acest lucru?
Legea nouă a pensiilor aduce vești bune pentru actualii și viitorii beneficiari a indemnizațiilor lunare. Pensionarii vor putea cumpăra vechime pentru anii în care nu au cotizat la sistemul public de pensii. Românii vor putea face plăti retroactive la pensii pentru perioade însumate de maximum 5 ani în care nu au cotizat la stat, conform noii legi care a fost publicată recent în Monitorul Oficial.
Cumpărarea vechimii pentru pensie pentru perioadele neasigurate din trecut este prevăzută de Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Aceasta va intra în vigoare până în anul 2021. Cei care vor putea beneficia de acest lucru sunt cei care au cotizat 10 ani consecutiv. Aceștia vor urma să facă un contract de asigurare socială cu casa de pensii pentru a-și putea plăti în rate contribuția pentru perioada lipsă.
„(2) Orice persoană care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel puțin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială.
(3) În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială și pentru perioadele de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(4) Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială prevăzut la alin. (3), sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data dobândirii capacității de muncă și data încheierii contractului de asigurare socială.
(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare facultativă prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare și se valorifică pentru obținerea unei pensii potrivit prezentei legi”
Arată documentul