Angela Merkel, cancelarul Germaniei, o să facă vineri o vizită la Moscova unde o să discute cu președintele Vladimir Putin, ca parte a turneului intrenațional de adio al liderului creștin-democraților germani, ce se va retrage din prima linie a politicii, în luna septembrie, după aproximativ 16 ani de guvernare.
Discuțiile dintre cei doi au loc pe fondul tensiunilor în ce privește episodul otrăvirii lui Navalnîi, ce a avut loc anul trecut, în plină criză a Afganistanului, dar și în contextul terminării proiectului Nord Stream 2.
Angela Merkel este cea care i-a deranjat pe liderii europeni atunci când a propus un summit cu Vladimir Putin. De asemenea, această vizită a cancelarului Germaniei la Moscova are loc și după discuțiile de rămas bun de la Casa Albă, din luna iuliem, și de la Buckingham Palace.
Mai mult, vizita la Moscova se face și pe fondul unor relații bilaterale marcate foarte tare de episodul anexării Crimeei, dar și al tentativei de otrăvire a lui Alexei Navalnîi, salvat ulterior și tratat de către medicii germani, după ce autoritățile din Rusia au aprobat transferul acestuia în Germania, pentru ca apoi să îl aresteze la reîntoarcerea în Rusia.
De altfel, chiar azi se împlinește și un an de la otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu substanța noviciok. În 20 august 2020, lui Navalnîi i s-a făcut rău într-un avion și a fost apoi transportat în Germania unde a stat cinci luni pentru a se recupera.
Angela Merkel vorbește fluent limba rusă, dar nu a avut niciodată încredere în Vladimir Putin, și el vorbitor de limbă germană, au notat Euronews și The Guardian.
Începând cu momentul din 2001, când liderul rus părea să-i ”vrăjească” pe parmanetarii nemți vorbindu-le în limba lor și făcând apel la unitatea comunității internaționale în lupta împotriva terorismului, imediat după atentatele din New York și până în prezentul marcat de criza din Afganistan, după retragerea trupelor americane și germane, dar și sfârșitul unui război de 20 de ani împotriva teroriștilor, convorbirile dintre cei doi lideri au părut a fi tot timpul inconfortabile, chiar dacă au pozat savurând șampanie într-o atmosferă idilică.
“Nu mai există alți lideri politici la nivel global care să fi făcut o treabă atât de bună în a nu se înțelege bine”, spunea ziarul german Süddeutsche Zeitung în ajunul vizitei.
De menționat este că gazoductul Nord Stream 2, regimul Lukașenko și mișcarea de reprimare a opoziției din Belarus sunt și ele subiecte importante pe agenda summitului. La finalul discuțiilor, cei doi susțin o conferință de presă comună.