Pensie Angela Merkel. Câți bani va încasa cancelarul Germaniei după ce mandatul ei se termină în septembrie

Pensie Angela Merkel. Câți bani va încasa cancelarul Germaniei după ce mandatul ei se termină în septembrie
Europa după Angela Merkel. Germania îi spune adio femeii care a ținut Europa împreună

Cancelarul german Angela Merkel se pregătește să demisioneze la sfârșitul acestui an. În toți acești ani și-a consolidat poziția de unul dintre cei mai de succes lideri politici din lume. În timpul funcției sale, ea a avut de-a face cu cinci prim-miniștri ai Regatului Unit, patru președinți francezi și șapte prim-miniștri italieni. Joe Biden, noul președinte american, este al patrulea comandant-șef american cu care a avut întâlniri.

Europa după Angela Merkel. Germania îi spune adio femeii care a ținut Europa împreună

Majoritatea analiștilor politici europeni își pun o întrebare. Ce se va întâmpla cu Germania și UE după ce Angela Merkel va părăsi scena în septembrie 2021?  Cancelarul Angela Merkel a fost prima femeie și prima răsăriteană care a devenit cancelar german.

Cel de-al patrulea mandat al acestuia se va încheia cu alegerile din 26 septembrie. Angela Merkel va fi, la această dată, primul politician german postbelic care va părăsi funcția la alegere.

„Într-o eră a populismului social media și a naționalismului masculin, Angela Merkel  și-a păstrat inteligența, manierele și integritatea. Totuși, cea mai mare inovație a sa demonstrează că politicienii moderni pot supraviețui fără a-și vinde sufletele.

Angela Merkel  a văzut politica mai degrabă ca un artizanat, decât ca o chemare,”, scrie CNN elogios la adresa cancelarului.

În ciuda palmaresului său, Angela Merkela fost liderul celei de-a patra economii din lume. Și-a petrecut o mare parte din cariera politică trebuind să dovedească că-și merită un loc de cinste în politica europeană.

Când a devenit prima femeie care a preluat cea mai bună slujbă din Germania în 2005, mulți au considerat-o prea neexperimentată și fără carsimă, ca să reziste. Bild, cel mai citit ziar din Germania, a marcat prilejul cu o fotografie de pe prima pagină și un titlu pe care scria „Miss Germania!”

Chiar și în cadrul propriului partid, ea a fost denumită „das Mädchen”. Cu toate astea, Angela Merkel a reușit să dovedească că poate fi un politician de succes. Exista deja exemplul, Margaret Tatcher, fostul premier britanic.

Cancelarul va avea o pensie frumușică la final de carieră politică

Decizia de a se retrage din cea mai importantă funcție a statului gerrman a creat valuri de reacții la nivel european. Momentul se va întâmpla în septembrie 2021, odată cu noile alegeri. Ajunsă la vârsta de 67 de ani, Merkel va ieși la pensie, primind aproximativ 15.000 de euro lunar.

Suma de 15.000 de euro vine după calculul anilor petrecuți în parlamentul german, dar și în funcția de Cancelar al Germaniei. Pe 24 iulie, anul curent, Angela Merkel a susținut un ultim discurs în Parlamentul german.

S-a născut la Hamburg pe 17 iulie 1954, fiica unui pastor protestant care și-a mutat familia în Germania de Est. După obținerea unui doctorat în chimie a intrat în politică după Revoluția pașnică din 1989.

După reunificarea Germaniei din 1990, Angela Merkel a fost aleasă în Bundestag și numită ministru în 1991. Ulterior a fost ministru pentru mediu, conservarea naturii și siguranța nucleară în 1994.

A ocupat funcția de lider al Uniunii Creștine Democrate din 2000 până în 2018 și a fost aleasă cancelar în 2005.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI