Cum poți să reduci umiditatea din casă fără să fie nevoie să achiziționezi un dezumidificator? Există câteva trucuri utile care să te ajute în acest sens. E foarte simplu să te simți bine la tine acasă. Trebuie să fii atent la câteva detalii.
Multe țări se confruntă cu un nivel aproape insuportabil de umiditate, lucru observat în locuințe și chiar în aer liber. Desigur că dezumidificatorul sau aerul condiționat îți sunt de mare ajutor atunci când ești acasă, dar există câțiva oameni care nu dispun de aceste aparate.
Există totuși câteva lucruri pe care le poți face pentru a te simți mai bine. Recomandările sunt făcute de experții de la Consumer Reports și de la Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii, conform lifehacker.com. Trebuie să știi că umezeala resimțită în casă nu are întotdeauna legătură cu temperatura.
Este recomandat să începi cu sistemul de aerisire al uscătorului și să te asiguri că este complet sigilat în partea din spate a mașinii până la exterior. De asemenea, trebuie să ai grijă să îl cureți periodic și pentru faptul că acolo sunt depuse numeroase bacterii.
Un lucru pe care poate nu îl știai este că ventilatoarele de evacuare din bucătărie și baie pot ajuta la umiditate și nu pot face prea multe dacă sunt blocate. În acest caz, trebuie să le verifici și pe ele. Un alt sfat vine în dreptul ferestrelor. Dacă ele nu sunt sigilate corespunzător ar putea pătrunde aerul umed în casă cu mult mai ușor.
Mai mult decât atât, e util să îți izolezi conductele. Condensul se poate forma atunci când există o diferență considerabilă de temperatură între apa din conductele casei și aerul din interior. Umiditatea aceasta suplimentară poate crește, iar pentru a nu se întâmpla asta poți să-ți înfășori conductele cu izolație.
„Atunci cand locuinta nu beneficiaza de o ventilare eficienta, iar activitatile casnice, precum gatitul si spalatul, se desfasoara din abundenta, aerul umed are tendinta de a stagna.
Lipsa de oxigen este un alt efect care duce la acumularea umiditatii excesive si la scaderea drastica a confortului termic. Aerul mult prea umed de la interior duce, in prima faza, la aparitia disconfortului si a iritatiilor cailor respiratorii.
Pe masura ce expunerea la vaporii de apa continua, alergiile si astmul isi fac manifestata prezenta, iar in cazuri extreme se poate ajunge chiar si la eruptii cutanate, eczeme, si ochi inrositi.
La polul opus se afla aerul uscat, care poate provoca, la randul lui, astm, alaturi de bronsita, sinuzita, reactii alergice si chiar sangerari nazale. In lipsa unui umidificator, deshidratarea organismului poate indica suplimentar expunerea excesiva la aer uscat”
(Sursa: beko.ro)