Printre preparatele din pește preferate de români se numără și marinata. Aceasta este o mâncare ușoară, extrem de bună la gust și foarte ușor de făcut. Hai să vedem cum se marinează corect peștele și ce greșeli trebuie să evităm pentru ca acesta să rămână tare și să se păstreze pentru o perioadă mai lungă de timp.
Este important să menționăm faptul că, pentru această marinată este recomandat ca peștele să fie cât mai proaspăt (poate fi folosit și cel congelat). De asemenea, aceasta poate fi preparată din mai multe feluri de pește (scrumbie, caras, macrou, stavrid, crap etc.). În continuare vă vom spune cum se face marinata de pește și care sunt ingredientele de care vei avea nevoie.
Este important să menționăm că peștele trebuie să fie cât se poate de proaspăt. Mai exact, burta acestuia trebuie să fie tare, ochii limpezi. De asemenea, trebuie să avem grijă ca peștele să nu fie moale și cu spinii ieșiți în afară.
Revenind la modul de preparare a marinatei de pește, mai întâi vom curăța peștele de solzi și vom îndepărta capul, coada și aripioarele, după care îl vom spăla bine, insistând în zonele cu mai mult sânge (șira spinării). În continuare, tăiem peștele felii de aproximativ 1,5 cm grosime și îl vom pune în apă rece, unde vom adăuga și puțină sare.
Acum, scurgem bine peștele de apă și îl vom șterge cu un șervețel de hârtie. După ce am făcut toate aceste lucruri, sărăm bine peștele pe toate părțile și îl vom lăsa la rece până a doua zi (o greșeală comună pe care o fac unele persoane este faptul că nu lasă peștele să tragă sarea).
Între timp, vom pregăti câteva borcane în care vom așeza bucățile de pește. După ce peștele a tras sarea, curățăm legumele, ceapa o tăiem peștișori și morcovul rondele. Acum, așezăm la fundul fiecărui borcan puțină ceapă, câteva rondele de morcov, ardei iute, usturoi (doar 2-3 feliuțe subțiri) și câteva bucățele de frunze de dafin.
Într-o oală punem oțetul la fiert împreună cu apa, frunzele de dafin, boabele de piper, ienibaharul, pe care le vom lăsa să dea în clocot, după care dăm marinata la răcit. După ce s-a răcit, așezăm feliile de pește în borcane (un rând de pește și unul de ceapa si felii de morcov. Deasupra punem semințe de muștar, care dau un gust deosebit, dar ajută și la întărirea peștelui. Adăugăm și oțetul rece peste pește, închidem borcanele ermetic și lăsăm la rece. Este important să verificăm marinata cam o dată la trei zile. Aceasta ar trebui să fie gata în aproximativ 6 – 7 zile.