Furturile din sistemul de distribuție a energiei electrice sunt tot mai mari, iar pe primul loc se situează Oltenia. Astfel, potrivit oficialilor CEZ, anul trecut, pierderile au fost de aproape 12 milioane de euro.
Mai mult, la nivel de țară, pierderea ar putea fi estimată la 100 de milioane, adică 0,3% din ce plătesc toți românii acum. De altfel, aceste furturi se regăsesc în facturile celorlalți consumatori, asta însemnând în primul rând pagube pentru aceștia.
„În acest caz, ele sunt categorisite drept consumuri tehnologice proprii și sunt încărcate facturile tuturor consumatorilor.
În România, aceste furturi au depășit 1%, merg către 1,5%, ceea ce înseamnă circa 0,3% încărcare a facturilor consumatorilor cu acea energie care nu se regăsește în balanță și este sustrasă prin diverse mijloace”, a declarat reporterul Digi 24 Dumitru Chisăliță.
Conform experților, aceste metode de furt sunt ”tot mai rafinate” și mai variate.
”Foarte multe contoare încă sunt în interiorul apartamentelor sau caselor pe sistem vechi, pe standarde vechi, ceea ce facilitează potențiala intervenție a celor care vor să facă asta.
Sunt diverse metode, unele pot fi depistate de specialiști, dar altele sunt foarte greu de descoperit – atunci când se realizează o conectare în branșament anterior de contor, acea conectare se face în interiorul zidului, se renovează și merge către o priză în care găsim consumatori importanți dintr-un apartament. În acest caz contorul e funcțional, înregistrează, dar există doar anumiți consumatori care sunt puternic consumatori de energie și care, practic, bypassează contorul”, a explicat expertul in energie.
Conform spuselor sale, în țară, pierderea ar putea fi estimată la 100 de milioane, adică 0,3% din ce plătesc toți românii la ora actuală. De asemenea, aceste furturi pot duce și la dezechilibre, dacă sunt mai multe furturi într-o zonă foarte mică, fapt care este însă mai puțin probabil, a explicat expertul în energie. Acesta a subliniat că acest fenomen se manifestă la nivelul populației, nu al marilor consumatori.
De precizat este și că prețul energiei electrice putea fi și cu 29% mai mare anul acesta, pentru cei care nu și-au schimbat contractele pentru acest serviciu. Se știe că de la 1 ianuarie, prețul energiei nu mai este reglementat de stat așa cum a fost până în 2020 iar acest lucru va duce la creșterea tarifelor în regim de serviciu universal. Cea mai mare creștere ar fi în zona Munteniei, acolo unde este inclusă și Capitala, unde se preconizează și scumpiri 29% în regim de serviciu universal.