Românii care stau la bloc primesc o lovitură dură. Facturi la căldură de 3 ori mai scumpe din iarnă

Românii care stau la bloc primesc o lovitură dură. Facturi la căldură de 3 ori mai scumpe din iarnă
Ce lovitura primesc romanii care locuiesc la bloc

Milioane de români ar putea să plătească facturi uriașe la încălzire începând de iarna următoare. Astfel, o nouă lege prin care este definit consumatorul vulnerabil se dezbate azi în comisia de specialitate din Senat.

Românii care stau la bloc primesc o lovitură dură

Conform modificărilor, aproape toți bucureștenii ar putea să nu mai primească subvenție la căldură deoarece nu se mai încadrează, fapt care înseamnă că iarna următoare facturile ar putea să fie mai mari cu până la 240% decât iarna trecută.

De asemenea, situația diferă de la un oraș la altul, în funcție de cât de mult este subvenționată gicaloria. În Constanța, spre exemplu, oamenii o să trebuiască să scoată cu până la 300% mai mult din buzunar pentru factura la căldură, începând din iarna următoare.

Legea îi protejează însă pe cei cu venituri mici care o să primească 250 de lei pe lună pentru gaze naturale și 500 de lei pe lună pentru energie electrică, însă au venituri sub 810 lei pe lună/ persoană în cazul familiei și sub 1445 de lei în cazul persoanei singure. Deciziile vor fi luate însă de fiecare primărie în parte.

Ce trebuie să știe proprietarii de case și apartamente

Românii care sunt proprietari de case și de apartamente trebuie să fie atenți întrucât se pregătesc schimbări legislative importante. Și cei care intenționează să închirieze un imobil trebuie să acorde o importanță deosebită noii legislații.

MAI a lansat deci, în martie 2021, în dezbatere publică, un proiect de Hotărâre ce vizează modificarea legislației în ce privește obținerea autorizației de securitate la incendiu. Dacă va intra în vigoare așa, vor fi introduse noi imobile ce necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu, iar altele vor fi exceptate de la prevedere.

Astfel, vor vea nevoie de autorizație de securitate la incendiu:

  • apartamentele și camerele de închiriat
  • clădirile cu funcțiuni mixte, definite potrivit reglementărilor specifice, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 1.000 m2
  • încăperile sau grupuri de încăperi încadrate ca săli aglomerate și căile lor de evacuare, indiferent de aria construită ori destinație
   spațiile comerciale din stațiile de metrou.

Nu se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu imobilele, potrivit Avocatnet.ro.

 • construcțiile cu caracter special aparțînând Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție și Pază, indiferent de emitentul autorizației de construire;
 • construcțiile nucleare și cele aferente părții clasice a centralei nucleare;
 • clădirile sau spațiile destinate fabricării, reparării și modernizării produselor de tehnică militară;
  corturile de evenimente
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI