Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție să gătești cina, poți să alegi o rețetă considerată mai ”neobișnuită”, cu carne, orez și legume și sos, toate într-o singură farfurie. Prin urmare, este o mâncare consistentă prin ingredientele pe care le deține, și anume, este vorba despre pârjoale suculente cu orez Basmati, pe un covor de legume.
-500 g de carne tocată;
-30 g de mărăr (sau pătrunjel);
-50-80n g de pâine albă;
-100 ml de lapte;
-1 ou;
-120 g de orez Basmati;
-150 g de usturoi uscat;
-400 g de roșii;
-150 de ardei dulce;
-0,5 linguriță de piper negru măcinat;
-0,5 linguriță de boia dulce;
-1 lingură de ulei de floarea soarelui.
Mai întâi carnea se toacă și se transferă într-un bol, se adaugă ou, verdeață tocată, sare, piper negru măcinat, usturoi uscat și boia dulce. Se amestecă totul cu o lingură. Se taie pâinea în bucăți mici și se transferă pe o farfurie în care se toarnă laptele călduț. Se lasă câteva minute să se îmoaie și apoi se pisează cu furculița ca să se obțină o consistență moale. Apoi, se transferă în bolul cu carnea tocată și se amestecă din nou.
Orezul spălat se dă apoi cu apă clocotită și se lasă pentru câteva minute. Peste ceva timp, se scurge apa prin strecurătoare. Apoi, ceapa și ardeiul dulce se toacă mărunt. Se adaugă peste ea ardeiul tocat și se amestecă din nou. Se acoperă cu capac, se micșorează focul și se lasă câteva minute să se prăjească.
Roșiile se dau prin răzătoare astfel ca pielița de roșii să nu ajungă în suc. Sucul, cu tot cu pulpă, se adaugă peste legumele din tigaie, se condimentează apoi cu sare, piper negru, boia dulce și usturoi uscat. Se amestecă bine și se lasă la foc mediu pentru cinci minute. Se modelează bilele de carne tocată apoi. Se ia cantitatea de carne tocată pe care se dorește a fi modelată, de preferat este să o modelezi ca formă de bilă rotundă, apoi bila care se obține se presară cu orezul Basmati din toate părțile. Se presară orezul ușor în carne și se așază în tigaia cu legume.
Se acoperă cu un capac, se micșorează focul și se prăjesc vreme de 30-40 de minute. Când o să iei capacul, o să descoperi că orezul a format niște ace asemănătoare cu acele unui arici. Îi poți numi, deci ”aricei”, care se potrivesc atât pentru un prânz în familie, dar și pentru cină.