Angela Merkel și Emmanuel Macron vin cu declarații despre restricțiile de călătorie în contextul pandemic. Sunt așteptate noi condiții impuse de către autorități în Europa? Șefii de stat au adus critici uriașe grecilor.
Angela Merkel și Emmanuel Macron au criticat dur în mod public Grecia și alte țări din Uniunea Europeană dependente de turism pentru că acceptă vizitatori care au fost imunizați cu vaccinuri chinezești și rusești mai puțin eficiente. Cei doi șefi de stat trag un semnal de alarmă în vederea unor posibile noi restricții de călătorie înaintea sezonului estival.
Context: Grecia și-a redeschis turismul încă din luna mai după trei luni de lockdown. Celebra destinație primește de atunci cu brațele deschise turiștii care așteptau cu sufletul la gură ridicarea unora dintre restricții.
-prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
-prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.
-prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
Merkel a subliniat în cursul summitului liderilor Uniunii Europene faptul că state membre au deschis granițele pentru călători care au fost vaccinați împotriva virusului cu vaccinul rusesc Sputnik V cu toate că acesta nu a fost aprobat de către Agenția Europeană pentru Medicamente.
Nu este clar dacă acesta este eficace împotriva variantei mai periculoase reprezentate de delta a COVID-19 apărute pentru prima oară în India. Cea din urmă a mai subliniat că toți turiștii se pot deplasa liber în interiorul UE. Cancelarul german și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea variantei mai infecțioase a virusului care ar putea să declanșeze un nou val de spitalizări și decese.
Un oficial grec a declarat în urma comentariilor lui Merkel că majoritatea liderilor au adoptat o abordare mai pragmatică. Cel din urmă a recunoscut, însă, că varianta delta s-a răspândit deja și în UE și că nu există motiv de bucurie pentru reluarea călătoriilor.